textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom.ro si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.
[ ::: Orasul? ::: ]

::: text: anghost :::

Nu mai stiu cand a fost pentru prima oara atestat documentar Orasul. Parca am citit undeva ceva legat de Vlad Tepes. Oricum, pana in perioada interbelica, cand si-a trait perioada de glorie, Orasul nu era printre locurile de pe Pamant pe care si-ar fi dorit cineva cu disperare sa le viziteze. E extraordinar Orasul vazut de Mateiu Caragiale. E nemaipomenit si asa cum il vede Brunea Fox in reportajele lui. Daca il privesti asa cum o fac ei vei ajunge sa il iubesti.

Pentru ca din paginile lor ia nastere un oras in care pluteste ceva imbibat in aburi de vin si parfum ieftin de femeie usoara. Eufemismele lor n-au cu sa observe ca de fapt e vorba de betivi cazuti in noroiul din fata unei carciumi infecte si ca de fapt ele se numesc curve. Ei au inventat un nou oras. Din cuvinte si o adunatura de mahalale au construit un mic Paris. Care s-ar putea sa nu fi existat niciodata.

Erau reclame la Martini, era o efervescenta culturala de invidiat, cu lautari si toate celelalte dar... ma intreb daca nu ne-am obisnuit sa glorificam perioada dintre razboaie fara a avea intotdeauna motive pentru acest lucru. Sper ca a existat intr-adevar o perioada romantica a Orasului, o perioada de maxima inflorire pe toate planurile. Dar daca au fost unii care au luat imitatiile ieftine drept autenticitate pentru a crea iluzia unui topos demn de invidiat?


foto: anghost

Gri-ul comunist a creat cladiri urate. A ucis ce era de ucis in Oras. A dat metrou la popor. A colonizat tarani la bloc.

S-ar putea spune ca '89 a spalat in sange pacatele Orasului. Dar s-ar putea sa vedem din nou o latura romantata a situatiei. Pe cei care i-au aplaudat pe mineri atunci cand marsaluiau in camioane prin oras nu i-a purificat si nici n-o sa-i purifice nimeni niciodata. De cetatenii care lucreaza la Securitate ce sa mai zicem... Sau de taranii neadaptati la asfalt care s-au transformat in smenari... Exista cartiere care nu pot fi spalate decat cu dinamita. Si exista oameni... ma voi abtine.

Va inselati. Imi place Orasul. Si asfaltul ud dupa ploaie. Si plimbarile nocturne cu masina cu geamurile deschise. Si fantanile arteziene. Si femeile. Si cinematografele. Si neoanele. Si anumite carciumi.

Si toate lucrurie pe care le-am invatat de la Oras.

.............................

pag 1 | pag 2 | pag 3 | pag 4 | pag 5 | pag 6 | pag 7 | pag 8 | pag 9 | pag 10

[c] www.dbrom.ro, decembrie 2002.