textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom.ro si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.
[ ::: amintiri din Bucuresti ::: ]

::: text: dislexica :::

Daca pentru altii Bucurestiul inseamna doar aurolaci in metrou, tigani si guri de canal destupate, pentru mine, de data asta, Bucurestiul inseamna altceva. Ne-am obisnuit de-a lungul anilor sa nu mai reactionam la nimic, nu ne mai emotioneaza nici zecile de copii aflati pe strada, nici hotii care omoara pentru 20.000 lei, s-a ajuns la o stare de desensibilizare neobisnuita si de neinvins.

E drept ca atunci cand nu ai ce manca si nu ai bani pentru haine de iarna nu te mai gandesti la necazurile celorlalti pentru ca nu ai cand, esti tot timpul macinat de propriile tale nenorociri si asta iti absoarbe toata energia.

De data asta eu prefer sa ma gandesc la amintirile frumoase care ma leaga pe mine de Bucuresti. Prefer sa-mi amintesc Bucurestiul care mi se asternea la picioare intr-o vara fierbinte cand iubitul meu cumpara visine si mi le punea dupa ureche, prefer sa ma intorc in timp la un revelion petrecut in pietele Bucurestiului infruntand un viscol de nedescris. Revin chiar si orele petrecute in muzeul de arta, atunci cand ma pierdusem pe coridoare si drept urmare am ajuns la o intalnire dbrom cu o oarecare intarziere.

Ma mai leaga de Bucuresti si o seara cu eclipsa de luna petrecuta pe o banca, undeva langa Mitropolie, crizantemele si anemonele lui Luchian, pe care le-am privit prima data cu atentie la Muzeul Zambaccian.

......
foto: horM0nu

Bucurestiul meu era un refugiu, o bucatica de liniste si intelegere, unde o sticla de vin si cateva lumanari intretineau discutii interminabile cu prietena mea draga. In clipele acelea era posibil sa las la o parte menirea mea de "salvatoare" sa nu ma mai gandesc la chinul unei societati lipsite de strictul necesar si sa ma detasez de toate vietile distruse in orasul haotic si plin de contraste.

Si am descoperit asta abea cand am inceput sa descopar placerile pe care acest oras le poate oferi unei provinciale. Strazile nu mi se mai pareau periculoase si nici seara nu mai parea o amenintare. Iata ca, uneori, Bucurestiul se poate transforma si-ti poate dezvalui si sclipiri nebanuite.

Nu trebuie mereu sa alegem sa privim latura sociala si sa ne macinam pentru toate neajunsurile din jur, suntem oameni si trebuie sa mai avem grija si de sufletul nostru pentru ca altfel riscam sa se atrofieze in noi si acea slaba urma de sensibilitate pe care o purtam cu grija inca din copilarie.

E cazul sa luptam putin si pentru spiritualitatea pe care Bucurestiul o ascunde cu succes sub atatea straturi de ignoranta si saracie. Sa nu uitam ca aici se petrec seri minunate, se vizioneaza spectacole fantastice de teatru, dans, pantomima, festivaluri de film, expozitii si concerte exceptionale.

Pastrati loc in gandul vostru si pentru cultura si frumos atunci cand vine vorba de Bucuresti, nu va limitati doar la "stirile de la ora 5" si nu mergeti doar pe principiul comod care spune ca daca ati fi mai destupati v-ar astupa si pe voi cineva!

.............................

pag 1 | pag 2 | pag 3 | pag 4 | pag 5 | pag 6 | pag 7 | pag 8 | pag 9 | pag 10

[c] www.dbrom.ro, decembrie 2002.