- dbrom.ro
- dbrom forum

::: nr. 10 ::: 18 - 25 martie 2002 ::: dbrom despre carte ::: dbrom@dbrom.ro :::
::: ganduri si carti

ele si cartile
[de: horM0nu]

noaptea salbatica de primavara te-a prins intr-o stare de veghe in intunericul camerei sub plapuma cu forme geometrice, intors pe o parte cu mana stanga sub cap si ochii stransi in speranta ca poate in acest fel somnul ar putea sa vina mai repede..

vin insa ganduri alineate razboinic, haotice in desfasurarea lor. nu poti distinge cui apartin soldatii, pentru ca fiecare este imbracat altfel... iti oprestii ochii asupra unuia mai ciudat si il lasi in mintea ta... se topeste brusc si solia lui iti umple simturile... ce ti-au dat ele sa citesti? nu iti place sa iti dea nimeni ceva de citit. preferi sa cauti tu. sa selectezi tu. dar pe ELE le-ai ascultat. ai citit mereu ce au vrut ELE...


poate atat au vrut de la tine... sa te puna si citesti ceva... si apoi sa dispara... dar cele din viata carora ai disparut tu? ai fost tu cel care le-a pus sa citeasca. le-ai schingiuit cu paginile cartilor care au insemnat ceva pentru tine si la fel ai suferit si tu...

......

matilda m-a furat dintre dunele de nisip si mirodenie, m-a furat din vartejul absurd al unei lumi non-A, mi-a negat pasiunea pentru furnicile si thanatonautii lui werber si nu a dorit niciodata sa inteleaga de ce-l adoram pe ender... mi-a dat-o pe tess cu dorinta marturisita de a ma indemna sa citesc altceva. nu stiu nici astazi daca in momentul in care am inchis cartea i-am spus ce cred eu sau ce vroia ea sa auda. imi amintesc doar ca am refuzat ulterior sa pornesc in cautarea timpului pierdut... dar deja obtinuse victoria.

cand m-a gasit phoebe eram prins intre adam si eva si orasul cu salcami. brusc, parca dintr-o moarte clinica, ma trezisem intr-un salon cu romburi rosii pe care cineva scrijelise "colectia de dragoste". ma imprietenisem doar cu cei de un grai cu mine pentru ca ii vroiam doar pe ei. cei doi petrescu, eliade, rebreanu, ibraileanu, teodoreanu, sebastian, drumes... phoebe m-a trimis in orientala frumusete si intristare... m-am razbunat pe schimbarea pe care o adusese in lectura mea sufocand-o cu ce tocmai lasasem in urma... castigasem eu.

pusesem un punct nu foarte concret dar ceream o pauza si o evadare in fantasticul cu care crescusem... beatrice nu m-a lasat... mi-a lasat doar nostalgia tehnologiilor inexistente si franturi din incantatia contra fricii. mi-a fortat mana si ochiul in marquez si nu m-a lasat sa ma trezesc decat dupa un veac patriarhal bantuit de dragoste si alti demoni. am crezut ca dupa intoarcea din rai alaturi de eliade voi putea respira... aproape. mai avea o singura lovitura... scurta si sinistra a fost pentru mine idila cu iubita locotenentului francez. i-am supravietuit, dar beatrice plecase. declarata deja invingatoare.

m-am intors in mine langa miller, sabato, salinger si bruckner. emilia a fost o victorie usoara. a cazut secerata intr-un lan de secara demult parasit. a facut imprudenta sa spuna ca ar putea scrie ca salinger. cred ca atunci am castigat.

alejandra m-a gasit langa fantana. am incercat sa fandez evitand duelul ca un spadasin dibaci si chiar reusisem sa punctez. dar m-a atras cu soapte in conjuratia imbecililor care l-a ucis pe toole si mi-a smuls promisiuni de sartre.

......

cam asa suna solia noptii si dispare brusc. iti mai deschizi odata ochii inainte sa adormi si privesti in gol. oare acest razboi se va termina vreodata?


nota: pentru a le proteja, numele LOR au fost inlocuite cu prezente literare adecvate:

* pentru matilda vezi - marin preda, cel mai iubit dintre pamanteni
* pentru phoebe vezi - jerome david salinger, de veghe in lanul de secara
* pentru beatrice vezi - dante alighieri, divina comedie
* pentru emilia vezi - camil petrescu, patul lui procust
* pentru alejandra vezi - ernesto sabato, despre eroi si morminte


[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.