- dbrom.ro
- dbrom forum

::: nr. 10 ::: 18 - 25 martie 2002 ::: dbrom despre carte ::: dbrom@dbrom.ro :::
::: cititi baieti

Cititi, baieti*, numai cititi!...?
[de: ant-icar]

"Cum mai reusesti sa citesti?" m-a intrebat un coleg odata, cand cercul orelor zilnice ne era inconjurat de maldare de treburi urgente, si ne croiam drum anevoios printre ele, scurtand noptile. "Tu cum reusesti sa nu?" i-am raspuns in gand.

Timpul nu se pierde cand citesti. Timpul se multiplica, se umfla multidimensional; afundati in realitatile alternative devenim matusalemi paraleli, ne despartim in manunchiuri de posibilitati, ne rasucim indemanatici spre interior si aparem, sf, in alte lumi. Daca nemurirea e imposibila, cu o carte poti macar sa-ti intinzi si latesti si incolacesti elastic existenta, s-o plimbi prin labirinturi si s-o avanti spre eter, sa sapi, cartita, dupa intelesuri ori sa gonesti in viteza exaltata a drumului deschis. Iar realitatea, abstractizata prin catenele inscriptiilor de pe hartie, curge in noi cu o altfel de fluiditate, se autocladeste in interior din materiale subtil diferite, se invaluie intr-o scanteiere aparte.

Dar lectura e o alegere, si-o placere, si-o cautare personala a sfantului potir. Nu stiu daca trebuie sa confundam incantarea de a intalni un om arzand de aceleasi pasiuni intelectuale cu solutiile pentru bolile societatii. Ne uitam in jur si ne plangem ca "oamenii nu mai citesc", ne-asteptam ca toate relele lumii ar disparea daca lumea ar pune mana, sterge praful de pe carti si rasfoi macar volumele-piloni ai literaturii universale. Si totusi, in epoca de aur, cartile erau ieftine, se gaseau oarecum, oricum mai usor decat carnea si cascavalul (si-nca se gaseau mai cu osebire cele clasice; preocuparile mai subversive ale literaturii moderne se izbeau deseori de zidul cenzurii).

Lumea citea mai vartos ca acum (macar si fiindca evantaiul de distractii si petreceri-de-timp posibile era mult mai ingust, paleta existentei mult mai cenusie). Citeau cate ceva mai toti - mai toti aceia care-au votat mai apoi entuziasti pe stim noi cine, care-au strigat 'nu ne vindem tara', ori macar au incuviintat zambitori de la balcoane. Aruncand cu flori, si din pacate nu cu acelea plantate-n ghivece. Citeau oricum mai mult decat acum. Si totusi 'omul nou' (mai stie cineva sub 25 de ani despre ce vorbesc?) a fost creat si a actionat conform programului. Creand dbrom-ului motiv de-a arbora inca, la o duzina de ani dupa, coloritul plumb/abanos. Raman deci circumspect; e trist, dar nu cred ca doar lectura poate insanatosi societati schiopatande. Altfel n-ar fi vorbit Kundera despre "majoritatea cititorilor, care citesc romanele la fel de neatent si prost pe cat isi citesc propriile vieti". Gandurile incordate intre coperti se muleaza doar pe mintile, invelesc doar sufletele a caror structura e, macar intr-o oarecare potentialitate, gata sa le primeasca. Altfel mor, sterpe, risipindu-se in neintelegere si indiferenta.

Si toate consideratiile astea sociale inainte sa pomenesc macar de alta ditamai dilema. Sa zicem ca functioneaza solutia lecturii. Ce-i trimitem pe altii sa citeasca, in loc de reviste-efemeride si etichete de pe albumele de manele, ca sa putem in sfarsit iesi pe strada si uita cu dragoste si admiratie la semeni? Ce le recomanda spiritul nostru in postura brusca de cenzor?

O batalie e deja clara: in coltul din stanga, in chiloti rosii, Estetica, in cel din dreapta, in chiloti albastri, Morala. Spectatori si arbitri autonumiti: noi, astia toti. Cu sufletul la gura. Armamentul esteticii, semet - o privire fugara dezveleste taisul unui Dincolo de bine si de rau, prapastia Lolitei, ludicul Versetelor Satanice, lascivitatea geografiei la Tropicul Cancerului. Morala se apara si ea, indarjita, in transeele principiilor. Mda, poftim imagine suprarealista, transee in ring. Uite ce patesti cand amesteci metaforele din exces de zel. Clopotel. Pauza. Oricum nu stiu de ce parte sa ma situez, si topai neconvingator in jurul combatantelor, incercand patetic sa le impac. Mai scrieti si voi, eu ma duc sa citesc ceva.

(*Nota: subliniez ca apelativul 'baieti', folosit aici datorita conotatiilor istoric-literare ale indemnului, se adreseaza, in spirit modern, in mod egal si persoanelor de sex feminin.)


[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.