© dbrom, august, 2003.

Itinerariu
de: der

Cartea cred ca a facut din mine omul care sunt acum. A avut o influenta mai mare asupra mea decat oricare alta persoana. A fost singurul prieten care mi-a spus ca nu e nimic daca sunt diferita de toti ceilalti,mai sunt si altii ca mine. Mi-a dat incredere.

Sunt multe cartile care m-au pus pe ganduri nopti intregi. Prima a fost "Anna" (eu) Anna de Klaus Rifbjerg. Cartea e senzationala. Sotia unui ambasador danez fuge brusc cu un tanar delincvent. Nu e nimic gandit. ea renunta la viata confortabila, dar anchilozata, fara sa priveasca in urma la sot sau la cei doi copii. I se ofera sansa sa se intoarca dar n-o face. Paraseste o lume lipsita de valori, in care banul devalorizeaza oamenii.

O alta carte ar fi "Alexandra si infernul" de Laurentiu Fulga. E o carte despre razboi: "mortii de deasupra noastra, butucii de lemn de deasupra noastra, fostii camarazi-tarana, visurile lor-tarana, micul infern al unui razboi 'sfant', cu atat ne-am ales, cu mortii captusind intarea si iesirea, cu morti de vii la mijloc".

"Singuratatea din urma" de Mihail Crama si "Starea de coma" de Armas Marcelo trateaza tema omului singur inconjurat de oameni. multe carti m-au impresionat, dar "Greata" de Sartre e absolut geniala. Dupa ce am terminat cartea totul mi-a aparut intr-o lumina noua. Tot atunci am realizat ca o carte poate distruge un om. Pe mine m-a intarit, dar n-as recomanda Sartre la multi.

Sartre e genial daca este bine inteles. Deasemenea Cioran. Cand am citit prima data Cioran am ramas trasnita. M-am regasit in toate scrierile lui. Parca as fi vorbit cu mine insumi. Sunt absolut obsedata de omul acesta ["prinsi in rutina desznadejdii, cadavre care se accepta pe ele insele, ne supravietuim noua insine cu totii si nu murim decat pentru a duce la indeplinire o formalitate inutila. e ca si cum viata noastra n-ar exista decat spre a amana intruna clipa cand ne vom putea lepada de ea" - Tratat de descompunere].

O alta carte geniala e "Revelatiile mortii" de Lev Sestov. "Ratiunea a purtat omul pana in varful unui munte inalt, si, indemnandu-l sa admire lumea intraga, i-a spus: iti voi da toate acestea daca ma vei adora, prosternat la picioarele mele. Omul a adorat-o, obtinand tot ceea ce i-a fost fagaduit; nu tot, cu toate acestea".

Cand l-am citit prima data pe Dostoievski mi-am zis ca trebuie sa-i citesc toata opera. Si asa am si facut si cea mai geniala carte a lui mi s-a parut "Demonii". Personajul central Strvoghin m-a obsedat si ma obsedeaza in continuare. "Printul-intunecat, pasionat, caracter demonic si dezordonat. Fara nici o masura, problema lui suprema: a fi sau a nu fi? A trai sau a se distruge?"

Cezar Petrescu, Andre Malraux cu "Conditia umana", Andre Gide cu "Falsificatorii de bani" sunt geniali... si mai sunt...

astepti efectul
dupa o doza de viata
mortala...
si timpul se prelungeste
drept,
ca o lance asvarlita de pe cal
(ori ti-am spus ca tu esti tinta lui preferata,
tinta lui miscatoare?)
iar soarele se invarte
in cerc...
si atunci timpul de ce se prelungeste
drept,
ca o lance,
asvarlita de pe cal?
astepti efectul.
astepti.
[Astepti efectul - Marin Sorescu]


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Reviews:

John Fowles"Magicianul" vorbeste despre libertate. Urfe are sansa sa dea cu biciul de cateva ori. Nu poate. Asa cum nici conchis nu a putut sa omoare un om care stia exact cine este si ce vrea pentru a salva alti 80. Conchis si-a legat neputinta de un cuvant: eleutheria, libertate. In final, Urfe aproape ca se leaga si el de cuvantul sau: iubire. Libertatea inseamna cruzime. Esti pregatit?
::: John Fowles - Magicianul


Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti