© dbrom, august, 2003.

Banca de vise
de: asti

Este mereu acolo, indiferent ca ia forma unui raft saracacios de student sau a unei biblioteci moderne si costisitoare. Eu prefer rafturile, este mai natural asa... Inca sunt multe carti acolo pe care nu am apucat sa le deschid, dar cu toate ca sunt cele mai insufletite obiecte, au o rabdare eterna si stiu ca ma asteapta.

Le iubesc, dar nu pe toate la fel de mult. Cele din timpul studentiei sunt favorite, pentru ele faceam "foamea" sau mergeam cu nasul pentru ca nu imi mai ajungeau banii de tren. Tot ele erau bunul cel mai de pret in noptile in care holul caminului era cuprins de urlete nascute din ebrietatea unora, sau atunci cand frigul ma zavorea sub plapuma.

Uneori prindeau si utilitati nebanuite, ca atunci cand m-am mutat intr-o mansarda a carui singur accesoriu de mobilier era patul. Ele au constituit masuta pentru veioza si totodata refugiul de a uita de realitate, ori de cate ori era nevoie.

O banca de vise la purtator, de nepretuit pentru unii sau motiv de ingamfare pentru altii. Eu le pretuiesc inca, chiar daca am inceput sa ma ascund dupa lipsa timpului uneori. A trecut o buna bucata de vreme in viata mea cand nu am deschis o carte, si la un moment dat am inceput sa-mi pun intrebari:

Oare chiar nu mai am rabdare sa ma afund in vartejul unei povestiri? Savoarea si sublimul unui roman nu mai reprezinta nimic? Oare cinematograful si canalele media au pus stapanire pe mintea mea? Grijile zilnice imi rapesc si ultima picatura de visare? - Raspunsul a venit singur, in timp, fara sa-l caut. Obosesc teribil cautand raspunsuri.

Cluburile de noapte pline cu fete decoltate pana la buric si smecheri care saliveaza dupa ele, prostia semenilor uneori dusa pana la rea-vointa, imbecilitatea si plafonarea; toate acestea m-au facut sa inteleg ca drumul fara carte este doar iluzia unei realitati din care lipseste cu desavarsire esenta.

Empatia este cel mai mare castig pe care l-am avut de pe urma unor carti bibliografice, puterea de a zamisli si trai vise de pe urma altora, si... bunul simt l-am invatat din toate, sau eu, cel putin asa sper...


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti