© dbrom, august, 2003.

Pe unde citim
de: hormonu

Cand citesti in pat in casa e mereu mai liniste. Cu cat mai mare cartea cu atat mai mic riscul de a trece pana la urechi o bataie in usa sau vreun urlet din vecini. Nu deschizi la nimeni, nu te intereseaza ce se intampla in jurul tau. Citesti si din cand in cand iti aranjezi perna de sub cap sau te mai intinzi odata punand cartea langa tine in oribla pozitie deschisa care face coperta sa se increteasca. In pozitia asta paginile pot trece cu sutele, ba chiar te poti trezi ca e joi, iar tu ai inceput sa citesti marti seara. Ai slabit doua kile si ai recitit aceeasi carte de 5 ori, de doua ori incepand de la final.
- Ce merge bine in pat: JRR Tolkien - Stapanul inelelor
- Ce nu merge bine pat: Nicu Gheara - O autobiografie sau Hagi.

Pe scaun sau la masa e clar pe fuga. Cartea e mica si nu iti schimb nici macar sosestele pana nu o termini. Nu te-ai spalat pe maini si mirosi a mijloace de transport, dar trebuie sa termini caci mai ai doar 30 de pagini. Lipesti doua scaune unul de altul si citesti intre ele, intinzandu-te din cand in cand dupa vreo factura de telefon uitata pe masa ca sa mai notezi un citat. Deschizi atat de puternic cartea citita pe masa incat dupa ce o pui jos inchis, coperta se deschide amenintator. Iar ai pus-o in firimiturile de paine cu care ti-ai mancat omleta.
- Ce merge bine la masa: Philip Roth - Animal pe moarte
- Ce nu merge bine la masa: Coranul, the extended version sau Letopisetul

In troleu, metrou sau autobuz cari involuntar cartea pe care nu ai terminat-o in pat sau la masa. Incerci sa o invelesti in tot felul de coperti ca sa nu o murdaresti si preferi sa fie indeajuns de mica incat sa incat in buzunarul de la gentalaul care il cari cu tine in spate. Esti o prezenta rara in oaza de cititori de libertatea. Tu cu cartile tale, cand mai groase cand mai colorate. Cu cat titlul este mai provocator cu atat risti sa cobori insotit de cat mai multi voluntari/voluntare gata sa iti arate cum se intampla treaba din titlu.
- Ce merge bine in mijloace de transport: Anais Nin - Incest
- Ce nu merge bine in mijloace de transport: Manualul controlorului sau seria De ce put ceilalti calatori?

La mijloace de transport care bat drumuri lungi (avioane, autocare trenuri) pui la pastrare doua carti si speri ca colegii de drum vor fi pe la buda in momentul in care inchizi una si o deschizi pe a doua. Nu de alta, dar nu vrei sa frustrezi cititorii de trei reviste la 10 mii, rezolvatorii de integrame sau pe cei care-si cara dupa ei instructiunile de folosire a telecomandei. Zgomotul drumului influenteaza perceptia, iar cu snack-urile, chipsurile, sandwich-urile si sticksurile care-ti vor ramane pe haine poti sa te mai hranesti o zi dupa ce ajungi la destinatie. Cartiile de drum lung sunt marcate cu mirosurile lor si au coperti amprentate cu zeci de degete.
Ce merge bine la drum lung: Jack Kerouac - Pe drum
Ce nu merge bine la drum lung: Almanahul Scanteia Rebus Plus sau Sahul pentru toti editia necenzurata.

Nu poti sa pierzi timp pe WC fara sa te dedici lecturii. Uneori pur si simplu te-ai saturat de restul casei si folosesti nevoile ca scuza pentru a mai frunzari niste treburi la care muncesti de mai de mult, sau niste prefete la cartiile pe care le planuiesti in viitorul apropiat. Claustrarea da lecturii senzatia de arma, singura pe care te poti baza cand esti cu pantalonii in vine. Cartea e spada ta in timp ce dai din picioare si te miri cat de comod poti sta pe WC daca ai un prieten ca ea langa tine. Sa nu mai vorbim de sentimentul de superioritate pe care il ai asupra celor care isi citesc pe WC ghidurile TV sau anunturile de publicitate.
Ce merge bine pe WC: J.D. Salinger - Noua povestiri
Ce nu merge bine pe WC: Volumele de versuri inchinate primaverii sau Cartea micului instalator.

Nota: Unele din cartile sugerate aici s-ar putea sa nu existe sau sa fie suplinite de titluri si continuturi asemanatoare. Autorul e perfect constient de aceasta neconcordanta si si-o asuma.


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Reviews:

Philip RothCartea e un discurs monologat al lui Portnoy, care ajuns la 32 de ani priveste inapoi si analizeaza momentele din viata responsabile pentru prezenta lui in cabinetul unui psihiatru. Daca ar fi sa il crezi pe el, vei cadea in capcana pe care personajul tine sa o intinda. El este cel mai oropsit om de pe aceasta planeta. Cea mai ghinionista fiinta si evreul cel mai demn de mila de pe fata pamantului.
::: Philip Roth - Complexul lui Portnoy


Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti