© dbrom, august, 2003.

Ibux vs. carte
de: IQ666

Stiti colectia "Jules Verne", cu cartile alea albe cu titlul mare pe coperta si poza sub el? Am vreo 20 si ceva din ele, am mai citit de prin diverse locuri din celelalte, dar totusi mi-au ramas vreo 3 necitite. Mi-e rusine, dar sper totusi sa nu o iau spre strabuni inainte de a le parcurge. Din toate, cel mai mult mi-a placut "Prichindel". Nu stiu de ce. de influentat nu cred ca m-a, de vreme ce luptator n-am devenit, afacerist nici atat, de oameni nu-mi prea pasa, nici macar cu nationala de fotbal a irlandei nu tin... Pe cand rasciteam pomenita carte si co-colectionarele (pricepeti?) ei si le umpleam cu miezi de la micul dejun sau cina nu stiu daca aveam cea mai vaga idee ca o sa ajung sa scriu candva carti sau macar despre ele.

Titlul va spune ca urmeaza un fel de confruntare pe aici. Oare va iesi? Stiati de proiectul www.bookcrossing.com? Oricum, acum ati aflat. E bun si Internetul la ceva. Multe edituri romanesti au site-uri de web, unele chiar constant aduse la zi, astfel ca doritorii isi pot comanda cartile direct de la sursa. Cateva din ele au chiar si cateva carti disponibile in format electronic, Din pacate, unele imposibil de scos la imprimanta. Mai bine sa ne stricam noi ochii decat sa isi piarda ei vreun cumparator.

Cartile sunt oricum scrise la calculator, s-a cam dus vremea manuscriselor batute la masina sau scrise cu mana, nu stiu de ce ei nu profita. Intre timp a aparut notiunea de "e-book" si ne-am trezit si noi. intai au aparut initiative disparate de publicare individuala a propriilor carti pe web, apoi au inceput sa se grupeze oamenii,... Punctul culminant, pana acum, e aparitia editurii Liternet, care produce doar carti in format electronic.

Formatele in care se poate publica in acest mediu sunt mai multe, sper sa se stabilizeze odata si sa ramana doar maximum 3. Unele sunt placute pentru ochi pe monitor, altele sunt destinate tiparirii individuale, iar unele sunt pur si simplu scrise cu ajutorul unor editoare de texte. Avantajele e-cartilor ar fi mai multe: costa mai putin, nu se pierde din calitatea grafica, orice eroare se poate remedia pe loc, se pot vinde la fel ca si cartile de hartie, sunt tiparibile... sa mai spun si despre stocarea si transportul lor? Pricepeti ideea... Intre timp au aparut si specialisti in e-carti, seminarii si conferinte pe aceasta tema...

Exista si carti care pe hartie ar deveni adevarate catastrofe ambulante pentru ca incorporeaza anumite link-uri si optiuni inacesibile versiunilor pe hartie, uneori continand chiar si sunete.

Revin la editorii virtuali romani. Inca totul e gratis la ei. Sa ne bucuram, pentru ca prin alte parti, exceptand Rusia, unde am aflat ca o mare parte din literatura lor de baza e disponibila gratis in format electronic, e-cartile costa, in general. Liternet, publica in special carti noi, originale, dar si reediteaza unele titluri aparute demult sau la edituri mici si neajunse la toti doritorii. Noesis a publicat cateva antologii si carti noi, a reeditat niste carti mai vechi si a realizat doua site-uri dedicate lui Caragiale si Nichita. Fara legatura cu editurile, sa amintim si site-ul dedicat lui Eminescu. Mai sunt cateva carti si pe site-urile Respiro si Asalt. Or mai fi fiind si altele, dar mult mai putine decat acele cateva descarcabile de la locatiile citate. mai sunt si unii scriitori care si-au facut site-uri personale unde si-au publicat o parte din carti.

Pe afara nu ma mai bag, va descurcati si singuri cu google. Ideea e ca se pune din ce in ce mai mult accentul pe publicarea electronica. Totusi sa va recomand doua biblioteci electronice: www.literature.org si virginia electronic text center. ... si nu pot sa nu amintesc, macar la sfarsit, de inimitabilul domn Mister (procuroru', cornel dinu, stiti voi). Vizitand noua vila a unui ipochimen al tranzitiei o lauda, dar remarca, "Totusi, biblioteca unde e?".


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Reviews:

George OrwellNu se poate ca Orwell sa nu fi visat prost in noaptea care i-a precedat ideea. 1984 este o poveste infioratoare si inspaimantator de bine controlata. Orwell a creionat impasibil dictatura perfecta, sistemul totalitar ideal in care nimic nu este ce pare sa fie, iar nimanui nu ii pasa. Iar cei carora pare sa le pese vor fi omorati.
::: George Orwell - 1984


Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti