© dbrom, august, 2003.

Cartile sunt oameni
de: matias

N-am sa vorbesc acum despre viata cartilor si cum sunt ele ca niste oameni: interesante sau plictisitoare, transante sau inselatoare, ravasitoare sau anonime, senzuale sau (f)rigide etc., ci despre cartile mele de suflet care sunt toate legate inexorabil de cate o persoana din viata mea, fie ea de bun augur sau nu.

Cand ma gandesc la o carte, ma gandesc automat si la persoana de care imi aminteste. Cand vorbesc de o carte - ceea ce se intampla mai tot timpul - spun ceva si de cel/cea care mi-a recomandat-o sau care citit-o la recomandarea mea, sau ce reactie a avut altcineva la ea sau ce intamplare nemaipomenita a avut legata de ea. Astfel, cartile mele reprezinta oameni. Cartile mele sunt, vrand-nevrand, oameni.

"Parfumul" (Suskind) e Ailin, care mi-a daruit-o, si Ioana, care mi-a spus ca e cartea ei preferata, dar si Norbert, care a gasit-o cea mai odioasa carte din viata lui; "Maine in batalie sa te gandesti la mine" (Javier Marias) e Viorica, cea care nu a putut sa treaca pe langa o carte cu un asemenea nume iar "Inima atat de alba" (tot) inseamna Silvia, care o considera cartea perfecta; "Rusinea" si "Ultimul suspin al maurului" si toate cartile lui Rushdie sunt Carmen, care mi-a deschis ochii asupra lui, si Ailin, careia i-am deschis eu.

"Maestrul si Margareta" (Bulgakov) ma face sa ma gandesc la Andrei Gheorghe, desi nu il cunosc, si la Adi, care a inceput sa o citeasca cand am fost plecati, odata, la un drum foarte lung. "Un veac de singuratate" (Garcia Marquez) este Feri, careia sotul, la inceputul casniciei lor, ii recita in fiecare seara fragmente din ea (o citise se atatea ori, marinar plecat pe vas, incat o invatase pe de rost). "Portretul unei doamne" (Henry James) este profa de meditatie din liceu care ma punea sa traduc pagini intregi din ea si din Washington Square pentru ca ii facea placere sa citeasca traducerile mele.

"Cavalerul inexistent" (Calvino) este profa de literatura italiana din facultate, care ne-a pus sa o citim (si bine a facut); "Alchimistul" (Coelho) e Nana, care m-a convins dupa indelungi lupte sa o citesc, inainte de nebunia Coelho, iar "Veronica se hotaraste sa moara" este Agnes, careia i-am "descoperit-o" eu. "Jurnalul" lui Mihail Sebastian este Amana, care mi-a vorbit prima despre el, si care, atunci cand i-am spus, dupa 6 ani, cat de recunoscator ii sunt pentru acest lucru, a exclamat: "Doamne, il auzi?!? Sa tii minte!". "Generalul armatei moarte" (Kadare) este imposibilul Altin, prietenul meu albanez care imi vorbea de "Piramida" si de celelalte carti ale lui Kadare ca despre bibliile lui.

"Complexul lui Portnoy" (Roth) este Cris, un om atat de entuziasmat de ceea ce citeste incat te molipseste, fie ca vrei, fie ca nu. "Joaca preferata" (Cohen) este iar Ioana, pentru ca la ea am ascultat prima oara "Good Bye, Marianne" si "Sisters of Mercy", iar "The Secret History" (Donna Tartt) este Janis, caci mi-a dat-o spunandu-mi "This is the best mystery book". "Casa somnului" (Coe) este Mihaela, e cartea ei de suflet, iar Mihaela mai este multe alte carti: tot Balzacul si Maupassantul pe care le citeam in liceu, "Cartea fericirii" si "Invierea lui Mozart" (Berberova), Mihaela este Cartarescu.

Doar Salinger, Saramago si Vargas Llosa cu toate cartile lor m-au fascinat fara nici un catalizator, pe mine ca si pe altii, si mi-e greu sa ma gandesc la o singura persoana din viata mea care nu fie legata de ele.


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Reviews:

M. Vargas LlosaImaginati-va un om care strabate padurile Amazoniei cu o bucata de panza in jurul taliei, o geanta si un papagal pe umar pentru a ajunge la fiecare dintre aceste familii din tribul machiguenga ca sa le povesteasca ce au facut ceilalti. Acesta este povestasul, sufletul unitatii culturale a tribului.
::: Mario Varga Llosa - Povestasul


Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti