© dbrom, august, 2003.

Bibliofrustrare
de: oli

Cedez sentimentului de iritare care ma cuprinde cand tendintele MELE, cartile MELE si universul MEU sunt invadate de un grup monstruos de profani snobi entuziasti, dupa cum suna o autocaracterizare. Ei sunt oamenii fara care nu as putea trai: Ironizez lecturile lor dictate de necesitati si lipsa de forta pentru o evadare macar temporara de sub auspicii dictatoriale, epatandu-i chiar involuntar cu cate o adnotare orala la un roman care, prin insasi natura lui distanta si sacra, se inconjoara de o aura a intangibilitatii. Pana aici, sunt multumita: eu rad, ei citesc, eu citesc altceva.

Dar deodata, profanii desacralizeaza CARTILE, profanii citesc fara nici un sens, murdaresc paginile cartilor elogiate de oameni ceva mai competenti, carti alese arbitrar, dupa recomandari care nu li se adresau, carti pentru care nu au nici o afinitate, carti pe care nu le iubesc si care nu le-au promis nimic.

Motivatia: lipsa de timp, care impune selectia facuta de altcineva. Undeva in intervalul 'citeste...' si 'am citit...' se pierde miracolul cautarii, fericirea de a rasfoi tu insuti o carte, de a-i alinta paginile sau macar de a exclama 'genial!' la o fraza care iti rascoleste sira spinarii.

Cam asa s-a intamplat cu Mircea Cartarescu, poet care inseamna mult pentru mine si pe care il divinizam dintr-a opta si pe care l-au ingurgitat mult prea repede profanii. La fel cu Hesse, Marquez si Bulgakov, numai pentru ca acestia, prin exotismul, savoarea si insolitul lor, pareau cei care trebuie sa fie cititi.

Poate ca rolul meu ar trebui sa ma bucure, in fond eram un fel de trend-setter sau macar un outsider al lecturilor, dar dezastrul care s-a instalat de fapt m-a dezamagit: practic, acesti tineri renuntau la gramul de participare la actul de a citi si se lasau ghidati, prinzand la inceput timid, apoi din ce in ce mai decisi batul care nici macar nu li se aruncase.

Trist, dar poate totusi ca exista o salvare si, dupa ce termina un roman de kundera recomandat de cineva, acesti vinovati pasivi vor face efectiv actul de a lua o carte pe care o percep ca pe o carte si se vor bucura de ea.


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti