© dbrom, august, 2003.

O iubire fericita
de: Delia Oprea, liternet.ro

Poti oare descrie o mare iubire?... De mii de ani cartile asta fac, de la cantarea cantarilor la love story cartile, indiferent ca au fost sapate pe tablite, pe pereti, scrise pe papirus sau foi albe de hartie, mereu au vorbit despre acest sentiment.

Nu voi face exceptie, tot despre iubire va fi vorba, o iubire speciala, pasionala, totala, pe alocuri tiranica, poate singura care stiu sigur ca va dura atat cat voi trai, sigur singura care mi-a adus numai bucurie, fericire uneori extaz, ar putea fi chiar o ghicitoare: ce iubesc eu nu e barbat, nu e femeie, copil, nor sau padure... Ghici ciuperca ce e... Iubesc cuvintele, cele care au nascut carti dar si cuvintele separate, cate unul care contine un intreg univers sau un altul mic, aparent neinsemnat, dar care schimba calitatea unei pagini intregi. Am trait mereu printre carti dar iubirea mea nu e obisnuinta, ci o lovitura de fulger, o dragoste la prima vedere care a devenit tot mai mare cu cat le cunosteam mai bine.

Iubesc cartile. Imi aduc aminte de cartile bunicului, cele de care nu ma puteam atinge, ma uitam uneori la ele, eram despartite de sticla bibliotecii, ma durea ca nu erau ale mele, ca nu le puteam mangaia, bunicul probabil intelegea - si el suferea de o iubire identica - si imi scotea cate un dictionar frumos colorat la care ma uitam ore in sir. Apoi erau tot felul de alte carti, cartile bunicii, pe care puteam sa le rasfoiesc in voie, dar si cartile mele: fratii grimm intr-o editie de lux, pacala - o carte veche care vazuse multe maini, zana zorilor...

Primeam mereu carti dar niciodata nu mi se pareau suficiente, povestile se epuizau prea repede, vroiam mereu altele si atunci bunicul, in disperare de cauza, a inceput sa imi inventeze unele noi. Apoi intr-o zi, la o aniversare sau un craciun, am primit un dar neasteptat: bunicul imi batuse la masina, pe jumatati de pagina, povesti cu pipu, personajul meu, povesti noi, intamplari nemaiauzite.

Frumos dactilografiate foile, cu povestile mele, erau cusute cu ata alba, groasa, cartea mea avea coperte maronii de plastic iar pe prima pagina era scris titlul cu stiloul.

Probabil un cunoscator de carte, cand descopera o incunabula, intr-un anticariat prafuit, are aceeasi reactie: triumf amestecat cu dorinta de a se ascunde imediat, de a ascunde comoara de alte priviri. Eu care primisem zeci de carticele minunate, colorate, pe hartie stralucitoare, am primit darul bunicului asa cum era de fapt: incunabula de pret, bijuteria care a impodobit mereu biblioteca din sufletul meu...

Nu este o poveste inventata ci una total adevarata, exista intamplari care marcheaza definitiv destinul unui om. Acela, probabil, a fost momentul in care am inteles importanta cuvintelor, dar a fost si un semn: dupa multa vreme am ajuns sa fac si eu carti, dar nu carti tiparite, pe hartie, ci carti electronice.


textele publicate reprezinta opiniile autorilor. textele si fotografiile sunt proprietatea dbrom si a autorilor lor. reproducerea este interzisa. pentru comentarii sau sugestii scrieti la dbrom@dbrom.ro sau vizitati forumul.

 

Reviews:

C. BukowskiCartea abunda in sex, dar sexul e departe de a fi singura cheie de lectura. Umorul este transpus in tabieturile lui Chinaski si e insarcinat cu transportul lecturii.
::: Charles Bukowski - Femei


Cuprins:

::: Cartea 2

::: Pe unde citim
[text de: hormonu]

::: Joi si vineri
[text de: lu]

::: Rasfoindu-ma
[text de: evil]

::: Ibux vs. carte
[text de: IQ666]

::: Printre carti
[text de: Cristina Bazavan]

::: Cartile sunt oameni
[text de: matias]

::: Bibliofrustrare
[text de: oli]

::: O iubire fericita
[text de: Delia Oprea]

::: Noua cruciada a imaginarului
[text de: Ovidiu Bufnila]

::: Itinerariu
[text de: der]

::: Banca de vise
[text de: asti]

::: dbrom recomanda

::: Descarca sau comanda carti