- dbrom.ro
- dbrom forum

.furaciuni | text de: anghost

Este cleptomania sport national?

Daca intrebi un roman ce a furat la viata lui vei observa ca i se lumineaza imediat fata. Se aseaza si zice: "A, pai stai sa-ti spun..." povestea e de obicei lunga si amuzanta. Toti au furat ceva. Toti iti vor povesti imbujorati si cu zambete iliesciene o intreaga epopee. "Mama, sa vezi, acu' vreo doi ani..."

Bogdan a furat o moneda de argint de la bunica-sa si, cea mai de seama realizare a lui in domeniu, a furat o carte de rugaciuni chiar din biserica. I-a placut lui. Cica "sa nu furi"... Oricum omu' e foarte mandru ca are ce sa-ti povesteasca.

Robert a furat, cand era mic, "o masinuta Ferrari de la niste prieteni de familie" si cand s-a facut mare o cana si o halba de prin baruri. Imi povesteste, ca sa compenseze aceasta relativa lipsa de trofee, despre fostele lui colege de la Cluj care furau in mod sistematic scrumiere de bar si haine din second-hand-uri. Intrau subtire imbracate si ieseau mult mai grele...

Magda si-a inceput cariera de foarte devreme. Prima oara a furat plastilina de la gradinita ca sa se joace cu ea acasa. Cariera a continuat cu furatul de pixuri de la mama si marci germane de la tata, pentru a culmina cu pagubirea institutiei de invatamant superior care a avut incredere in ea si a primit-o la sanu-i: "Am furat mape cu UE de la facultate..." zice ea.

horM0nu a furat bani de-acasa, mere din livezile oamenilor, tevi de pe santier si, foarte important, placuta pe care scria "Laboratorul de chimie".

Referitor la acest ultim aspect se poate observa concentrarea ateniei spre obiecte-simbol, obiecte-trofeu. Alinutza a luat acasa placuta cu numarul locului pe care a stat le admitere. Amintire, nu? Furatul poate fi asociat cu o forma de protest si de rezistenta impotriva sistemului. Daca te dovedesti mai inteligent decat supraveghetorii tai poti spune ca nu mai esti sclav? Razvratirea si iesirea din tipare sunt, probabil, explicatiile cele mai plauzibile ale acestui fenomen. El nu se poate justifica prin problemele de ordin material ale romanului decat foarte rar, ca exceptie.

Doar romanii fac asta? Karen nu-si aminteste sa fi furat vreun obiect vreodata. Karen e din California. A fost in liceu angajata temporar la un restaurant drive-in si era responsabila cu numaratul halbelor care erau date oamenilor si care erau returnate. Localul respectiv se pare ca avea niste halbe foarte dragute pe care toata lumea vroia sa le duca acasa si nu de putine ori Karen a fost nevoita sa alerge dupa masini si sa zica ceva de genu' "Nu cumva ati uitat o halba prin masina?" La care ei, surprinsi, scotand halba dintre scaune: "A, ia te uita, s-a ratacit pe-aici". Cumnatul ei a avut probleme la colegiu (era sa fie exmatriculat) pentru ca a furat, in cadrul unei expeditii nocturne bine organizate, mascota-simbol a colegiului rival.

John, care e din New York, e de acord ca acesta e genul de furaciune care se intampla pe la ei. Tot simboluri si obiecte pe care le poti consiera trofee, ca si la noi. John crede ca sportul nu este in nici un caz restrans intre granitele statului roman. Nici macar intre granitele culturii romane. Doar daca Romania nu are un vast imperiu cultural cuprinzand... cam toate tarile unde ar mai fi cate ceva de furat.

Eu, Anghost, declar pe proprie raspundere ca am furat la viata mea mai multe obiecte printre care o placuta total inutila pe care scrie "Winston - rezervat", mi-am furat de nenumarate ori caciula, mi-am insusit in mod ilegal o carte numita "The Human Experience - A World History" de le biblioteca liceului, cateva casete ale prietenilor au ramas la mine, de asemenea am instigat o alta persoana sa fure pentru mine o farfurie pe care scrie "Tabara de copii Navodari". Si oricum v-am luat pe toti fiindca am furat un semn de circulatie cu semnificatia "Atentie, trec copii"... [dbrom]


dbrom aminteste cititorilor ca textele publicate reprezinta opiniile autorilor.
toate textele si fotografiile sunt proprietatea www.dbrom.ro. reproducerea este interzisa.
[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.