- dbrom.ro
- dbrom forum

.sensuri imprumutate | text de: ant-icar


"Cine fura azi un ou, maine va fura un bou".

Las la o parte faptul ca nu vad nici un motiv sa furi boi. Sunt destui in jur, gata sa-si ofere serviciile gratis. Da' constructia asta e cam anapoda.

Sa consideram oul. Al lui Columb, de exemplu. O mica buzunareala la momentul potrivit (unde-i masina timpului?) si n-ar mai fi fost nimeni care sa vada altceva in identicul perceput de toti, iar daca am fi continuat tot asa scapam, de exemplu, de-o renastere si ceva evolutii ulterioare.

Sau, amenintare mai plastica, parca vad ca ne declarau razboi regatele Blefuscu si Lilliput, intr-o alianta istorica.

Ori sa ne gandim la cel proverbial, care-a existat inaintea gainii (conform unor surse). Daca era furat atunci, ce ma faceam eu cu creativitatea mea culinara, manifesta mai cu seama in omlete? Si voi stiti ce greu e sa spargi oua de bibilica la micul dejun, cand inca te tarasti lipsit de vlaga si hamesit?

Alte grozavii. Sigur am citit undeva o cosmogonie antica a universului ca ou (sau a oului ca univers? Intotdeauna am avut tendinta sa le confund). V-ati gandit la implicatii? Imaginati-va si voi: "Dumnezeu a zis: Sa fie lumina! si a fost lumina [...] aceasta a fost ziua întai. [...] In ziua a saptea Dumnezeu si-a sfarsit lucrarea, pe care o facuse; si in ziua a saptea a contactat politia, sectia furturi de autoturisme si de universuri neinmatriculate".

"Nu furati!"

Inscriptia trona demult pe un perete al camerei de camin; o atarnasera acolo mama si colegele ei, exasperate de principiile morale flexibile ale unor vizitatoare. Si functiona; toate persoanele care intrau in camera isi stingeau, prompt si politicos, tigara.

"Romania: furtul deceniului"

Titra un oarecare ziar prin anul '99. Am vazut oameni uitandu-se la titlul in litere mari si incuviintand din cap, amar, fara sa mai citeasca si continutul.

***

Articolul l-am scris pe un caiet nou. Celalalt a disparut impreuna cu geanta, in tren. [dbrom]


dbrom aminteste cititorilor ca textele publicate reprezinta opiniile autorilor.
toate textele si fotografiile sunt proprietatea www.dbrom.ro. reproducerea este interzisa.
[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.