nota: meniul de mai jos permite navigarea cronologica a actiunilor samaritenilor. click aici daca doriti sa alegeti actiunea .

<<< inapoi | home | continua >>>
Home
Chestionar
Samaritenii
Texte
Plangeri
Fotografii


O idee: www.dbrom.ro. Comentati aceast update pe forum sau trimiteti comentarii prin email la dbrom@dbrom.ro

 

 
etica si jurnalul national | de: hormonu
articolul aparut in jurnalul national pe 11 martie 2003.
imagine scanata de matias.

pe ultima pagina a numarul de marti, 11 martie 2003, jurnalul national a avut un text intitulat "naduful epistolar al romanului circula pe internet". textul ii apartine lui matias si a aparut pe dbrom in 24 februarie 2003.

jurnalul national l-a folosit fara sa intrebe si fara sa atribuie sursa si nu s-a gandit nici pana acum sa isi ceara scuze pentru acest furt mai mult sau mai putin intentionat.

nimanui nu ii place cand cineva foloseste ceva ce ii apartine fara sa il anunte. fie ca e vorba de un cantec, de un text, de periuta de dinti, de storcatorul de fructe sau de partenerul de viata e destul de deranjant sa le vezi folosite de altii. legea, etica si bunul simt ar trebui sa fie tridentul angelic care sa protejeze proprietatile intelectuale sau fizice ale unei persoane. care de multe ori nu reuseste decat sa i se infiga drept in fund celui care incearca sa si le protejeze.

internetul e acel "monstru" obscur cu limite nedefinite unde trio-ul joaca mai dezorganizat ca niciodata. legea joaca ca varf retras, servind pase la intalnire in speranta ca etica ori bunul simt se vor afla la finalizare. de obicei pasele sunt prea lungi si varfurile impinse plonjeaza in disperare suferind cate o entorsa fara ca macar sa atinga mingea.

cand jurnalul national s-a hotarat sa foloseasca textul impozit pe hartie de WC al dbrom cei trei factori care ar fi trebuit sa ii potenteze ideea erau la dusuri. probabil domnisoara autoare, Oana Baltoc de la "jurnalul" nu are nici cea mai mica idee ca se poate vorbi de un drept de proprietate intelectuala pe internet.

dbrom a scris un email redactiei ziarului "jurnalul national", care bineinteles a ramas fara raspuns. tot ce am reusit sa aflam e ca articolul a fost primit de cea care semneaza materialul ca un FWD (forward) ratacit prin lanturile romanesti de e-mail.

dbrom apare mentionat in articol, doar pentru ca se intampla sa faca parte si din corpul textului. nu exista nici un indiciu ca dbrom este si sursa articolului.

datoria de jurnalist ii impunea semnatarei sa descopere sursa articolului. pentru asta nu trebuia sa foloseasca cautari alambicate pe internet, politia sau vreun serviciu musulman de informatii. ci trebuia sa citeasca textul cu atentie.

procedeu prin care poti descoperi - cu surpriza - ca autorul, matias, spune ca scrie pentru dbrom.ro. totul bine si frumos. nu inseamna neaparat ca acest text a aparut acolo, dar te duci la dbrom.ro si incerci sa dai de matias pentru a intreba daca acest text poate fi publicat.

normal ca acest lucru nu s-a intamplat.

jurnalul national a folosit un cut-and-paste pentru a publica in paginile sale, textul aparut pe dbrom. ceea ce e lipsit de etica, de bun simt si dovedeste o incapacitate a semnatarei de a desfasura o munca jurnalistica de rutina. ce ramane dupa acest incident este incapacitatea ziarului de isi cere macar scuze.

textul e-mailului pe care dbrom l-a trimis redactiei "jurnalul national" il gasiti mai jos. din pacate, raspunsul nu.

"Am citit in Jurnalul de luni pe ultima pagina un articol care se numea: "Extazul provocat de plata impozitelor". In afara de introducerea semnata de Oana Baltoc, articolul citat a aparut pe www.dbrom.ro, publicatia online de care ma ocup.

Articolul a aparut pe dbrom in 24 februarie 2003 cu titlul "Impozit pe hartie igienica" si poate fi gasit aici. Auzisem ca articolul ar fi circulat pe net ca FWD plimbat de la o casuta postala la alta si ma gandesc ca asa a ajuns autoarea la el

Totusi, era de datoria ei sa verifice si sa incerce sa gasesca sursa acestui text. Era o munca de cateva minute mai ales ca in text se specifica ca semnatarul scrie articole pentru dbrom. In mod normal, autoarea ar fi trebuit sa ne ceara permisiunea pentru folosirea acestui text.

Publicarea lui fara atribuirea sursei ne face in mod clar un deserviciu. Va scriu in speranta ca se poate gasi o modalitate de a repara greseala facuta. Ma gandesc aici macar la o corectie care sa apara in ziar."


navigare dupa actiune
up

© dbrom, 2003. Reproducerea integrala sau partiala a acestor texte este posibila numai cu acordul www.dbrom.ro