nota: meniul de mai jos permite navigarea cronologica a actiunilor samaritenilor. click aici daca doriti sa alegeti actiunea .

<<< inapoi | home | continua >>>
Home
Chestionar
Samaritenii
Texte
Plangeri
Fotografii


O idee: www.dbrom.ro. Comentati aceast update pe forum sau trimiteti comentarii prin email la dbrom@dbrom.ro

 

 
Atentie trec vehicole RATB | de: andix
cum sa nu te plangi RATB-ului cand in trolee agresezi sexual - fortat de inghesuiala - zeci de necunoscuti? (foto: hormonu)

nota: aceasta serie de e-mailuri si raspunsuri a fost publicata anterior si pe forum-ul de la www.anchete.ro

comun. adica la un loc cu toata lumea. transportul. da. ...in fiecare dimineata, cu autobuzul 335. eu. la un loc cu toata lumea. babe, muncitori, betivi, gospodine. pestrit si frig. oh, da. frig. afara sunt minus multe grade, in autobuz e ca afara.

bucuresteanul isi pune ateatea foi pe el iarna incat legea a doua a termodinamicii isi pierde valabilitatea. nimic nu intra, nimic nu iese. cel putin teoretic. in autobuz e ca afara pentru ca 128 de corpuri inghesuite unul in altul nu incalzesc atmosfera cu nimic.

romania bate zilnic recordul la numarul de oameni inghesuiti intr-un autobuz. a devenit un fapt atat de obisnuit incat nici macar "The Guinness Book of Records" nu-i mai da atentie. in cotetul sau, soferul sta comod, in pulover. n-are el treaba. nici macar cu gerul din salonul pasagerilor.

e atat de frig incat geamurile autobuzului au inghetat (mai putin cele din "cabina" soferului, ajung imediat si acolo). la temperaturi joase eu gandesc mai bine, chiar daca nu vad in ce statie trebuia sa cobor. ajung la serviciu, dupa ce am mers 2 statii in plus si m'am intors pe jos, si ma apuc sa scriu un e-mail.

adica intru pe site, pe www.ratb.ro, caut un e-mail de contact (office@ratb.ro), si da-i si combate. au rezultat urmatoarele e-mailuri, la intervale mai mult sau mai putin regulate, pana s-a primit si raspunsul.

----------------- [ e-mail 1: ] -----------------
buna ziua!

am dori sa stim pentru care motiv, autobuzele DAF care circula in Bucuresti nu sunt incalzite in salonul de pasageri, desi SUNT prevazute cu instalatii de incalzire.
- poate e din cauza ca soferii au primit aprobarea sa modifice constructia lor, inchizandu'si postul de conducere, si'i doare in freza de ce se intampla in spate?
- poate e din cauza ca incalzirea consuma combustibil in plus - de unde putem deduce doua variante: a) soferii declara consumuri mai mari decat cele reale, si b) n'aveti bani sa asigurati si acest supliment de combustibil -?
- poate e din cauza ca romanul, fire bovina, se obisnuieste cu toate, inclusiv cu poleiul din autobuz?
- poate pentru ca e mai palpitanta calatoria cu geamurile inghetate si practicarea sportului "cobor unde ghicesc?"

indiferent care ar fi motivele, propunem ca masura de compensare pentru tratamentul indurat pe liniile de autobuze, aprobarea de catre Dvs. a transportului FARA bilet in zilele impare din lunile pare, respectiv in zilele pare din lunile impare. daca considerati aceasta masura exagerata, va rugam sa ne comunicati ce rezolvare vedeti Dvs. pentru aceasta problema.

suntem genul care intelegem controlorii (isi fac si ei meseria) si nu facem opinie publica atunci cand acestia intalnesc contravenienti in mijloacele de transport. suntem de asemenea genul care n'am facut niciodata "blatul", si compostam legal biletul chiar si cand mergem o statie. din nefericire suntem genul mai friguros si nu ne place bancul cu purcelusul isteric care, aflat in autobuzul 300 a fost rugat de o doamna sa inchida geamul, pentru ca "e frig afara". numitul purcelus a izbit geamul si s'a ratoit la doamna: "na!!!! acum e mai cald afara?"

asteptam negresit un raspuns din partea Dvs., cu mentiunea ca acest mesaj a fost facut public pe forumurile de dezbatere intelectuala din Romania si - foarte probabil - va aparea si pe andix.blogspot.com

va multumim si va dorim o zi buna! iar daca doriti sa aveti o zi CU ADEVARAT BUNA, va invitam sa calatoriti impreuna cu noi pe liniile de transport in comun.

andix, editor Idioti pe Internet

------------------ [ e-mail 2: ] -----------------

in cazul in care considerati ca mailul anterior (in care va intrebam de ce NU sunt incalzite autobuzele DAF care circula in Bucuresti) a fost o gluma, tinem sa va anuntam ca va inselati, n'a fost nici o gluma ci o intrebare cat se poate de serioasa. daca nu ati primit acel mail va rugam sa ne anuntati, ca sa il retrimitem.

din cunostintele noastre, e-mailul este o forma de comunicare INSTANTANEE (sau cel putin cu viteza foarte mare)... e-mailul se opreste pe drum din urmatoarele motive: a) nu merg serverele (ceea ce ar fi jenant pentru o companie de talia Dvs.), b) exista oameni rai care ascund mailurile ca sa nu ajunga la domnu' director sau la persoanele insarcinate sa raspunda intrebarilor publicului calator (ceea ce ar fi la fel de jenant), c) o secretara crede ca glumim cand trimitem asemenea e-mailuri (ceea ce nu e adevarat, nu glumim - daca aceasta este situatia va rugam sa inlocuiti secretara), d) adresa pusa in site'ul oficial al firmei este gresita intentionat.

nu credem nici una din variantele a), b), c) si d) ca fiind adevarata si de aceea inca mai speram sa primim un raspuns de la Dvs., acum, cat este frig, si nu la vara cand toate acestea vor fi de mult uitate.

de asemenea, vrem sa va intrebam ce anume trebuie sa facem ca sa primim totusi raspunsul mult dorit: a) sa dam spaga la oficiul de relatii cu publicul
b) sa comandam un defacement de site la niste hackeri pe care ii cunoastem noi ca am stat la o bere cu ei
c) sa ne asezam pe sosea in drumul mijloacelor de transport (de preferat al tramvaielor ca nu au pe unde sa ne ocoleasca)
d) sa devenim blatisti si sa nu mai compostam niciodata bilet
e) sa injuram controlorii "din principiu"
f) sa ne multumim cu ideea ca avem o regie de transport in comun "prietenoasa" care raspunde solicitarilor clientilor la Pastele Cailor (pe rit vechi)

asteptam in continuare. va dorim o zi buna.

andix, editor Idioti pe Internet

PS: cititorii nostri online (si ai lor) sunt la curent cu evolutia - deocamdata - acestui monolog.

------------------ [ e-mail 3: ] -----------------
Stimate Domn/Stimata Doamna,
(sau cine o fi de fapt pe la Dvs. prin birou)

tinem sa va aducem la cunostinta ca in data de 20 ale lunii ianuarie, anul de gratie 2003 (deci curent, ca sa nu existe dubii) am trimis la aceasta adresa (mentionata dealtfel pe site'ul Dvs. ca fiind locul in care se trimit SUGESTII, SESIZARI, RECLAMATII si in ultima instanta INTREBARI), un mesaj prin care intrebam de ce in autobuzele DAF care circula in Bucuresti nu este pornita instalatia de incalzire a salonului pasagerilor, desi aceste autobuze sunt prevazute cu asemenea instalatie.

tinem de asemenea sa va aducem la curent ca in data de 23 ale lunii ianuarie, acelasi an (zi lucratoare ca si ziua de 20) am trimis un alt mesaj prin care va intrebam ce s'a intamplat cu primul nostru mesaj si de ce nu a starnit nici un fel de reactie din partea Dvs.

intrucat de la data trimiterii primului mesaj (in care, nu'i asa ca va amintiti, va intrebam de ce in autobuzele DAF care circula in Bucuresti nu este pornita instalatia de incalzire, desi ele sunt prevazute cu asemenea instalatie) au trecut opt zile, dorim sa va intrebam urmatoarele:
a) de ce o sesizare cetateneasca nu primeste raspuns in opt zile de la emiterea ei
b) de ce in autobuzele DAF de pe linia 783, prevazute de asemenea cu instalatie de incalzire a salonului pasagerilor, aceasta instalatie FUNCTIONEAZA (cumva datorita faptului ca pe aceasta linie circula un numar mai mare de cetateni straini?)
c) de ce personalul RATB se comporta cu publicul calator (care in ultima instanta plateste costul transportului in comun) ca si cum numitul public ar fi o cantitate de cartofi lipsita de constiinta.

inainte de incheiere dorim sa va intrebam daca, in urma concluziei pe care am tras'o la punctul b) (vezi mai sus) este nevoie de obtinerea unui pasaport strain pentru a putea circula in conditii decente pe mijloacele de transport apartinand Regiei Dvs., si daca da, carei tari anume trebuie sa ne adresam pentru a obtine o alta cetatenie decat cea romaneasca.

de asemenea, dorim sa reiteram doua lucruri pe care noi le consideram importante: a) acest mesaj, ca si cele doua care l'au precedat, nu este o gluma si el va fi afisat - la fel ca precedentele - pe site'urile de rezistenta intelectuala romaneasca; b) daca aveti o secretara la care aceste mesaje se opresc, ar fi bine sa luati in considerare varianta concedierii sale, deoarece este evident ca sta in calea unei bune comunicari intre noi si Dvs.

va dorim o zi la fel de placuta ca si acelea in care ati primit mesajele noastre precedente, si va rugam sa observati ca am trimis SI acest mesaj tot intr'o zi lucratoare.

andix, editor Idioti pe Internet

---------- raspunsul, da, a venit, sub urmatoarea forma. ----------
Stimati domni,

Apreciem sarcasmul si ironiile dvs. si suntem convinsi ca numai imposibilitatea de a intelege circuitul informatiilor intr-o companie cu peste 60 de unitati raspandite in tot Municipiul Bucuresti va determina sa adoptati acest ton.

Autobuzele, spre deosebire de mijloacele de transport electrice (tramvaie, troleibuze) unde incalzirea saloanelor se face cu ajutorul rezistentelor electrice alimentate direct de la retea, sunt incalzite prin intermediul fluidului de racire al motorului.

Datorita temperaturilor scazute din ultima perioada, lichidul de racire al motorului nu atinge temperatura de regim (90 grade C), ceea ce face ca eficienta radiatoarelor din salon sa fie minima, cu atat mai mult cu cat usile se deschid la circa 2 minute, iar autobuzul se afla la primele curse.

Va asiguram ca depunem toate eforturile pentru a mentine in stare de functionare instalatiile de incalzire ale saloanelor. Mentionand ca autobuzele companiei noastre nu sunt dotate cu sisteme de aer conditionat, incheiem prin a va multumi pentru atentia acordata activitatii noastre.

Cu respect,
ss...

intr'adevar. mi'e atat de greu sa inteleg circuitul informatiilor intr'o asa mare companie incat nu pricep nici mort de ce pe intervalul Spitalul Colentina-Perla (Dorobanti), cand autobuzul face 10 minute (luand in calcul cozile in trafic), usile nu se deschid, clar, la intervale de 2 minute, nici macar daca dai spaga soferului.

si nu pricep nici de ce, din nou, linia 783 ARE caldura, cu toate ca autobuzele sunt de acelasi tip, merg in acelasi oras si pe aceeasi vreme.

dar lumea ia atitudine (reamintesc faptul ca toate cele 3 e-mailuri au fost publicate pe un forum foarte citit, anchete.ro) si astfel aflu ca:

-------------------------------------

1. in zona 1 mai, in fata parcului Ciresarii, puteti vedea seara sau noaptea cum soferii RATB vand motorina...(pe bune)12.000 e chiar un pret bun nu-i asa?
2. sper ca nu ati avut placerea sa va intalniti cu controlorii smenari, cu legitimatii false, care bineinteles ca in virtutea profesiei de infractor isi permit sa fie mai obraznici si mai violenti de cat cei autentici...
3. fac o marturisire: nu-mi cumpar aproape niciodata bilet atunci cand circul cu mijloacele RATB, insa, cu toate astea, chiar si cand intalnesc controlori, nu patesc nimic, spre deosebire de alte persoane (fete tinere, studente, eleve, batrani sau oameni seriosi la varsta de mijloc)...stau si ma intreb: SA FIU OARE LASAT IN PACE DIN CAUZA CELOR 95 DE KILE LA DOAR 1, 80 M INALTIME SI A FAPTULUI CA SUNT RAS IN CAP?
(dan c.)

-------------------------------------

si acum inapoi la "cabina soferului": raspunsul RATB-ului (allegedly) m-a intristat atat de tare incat n-am mai intrebat de ce autobuzele DAF (am o fixatie, nu-i asa?) construite initial FARA pereti despartitori intre postul de conducere si salonul de pasageri, au "brusc" acesti pereti.

RAR-ul stie de aceste modificari? sunt ele in conformitate cu normele de securitate pe liniile de transport in comun? in caz de accident, nu produc vatamarea persoanelor transportate?
dau din umeri si ma pregatesc sa "coc" o noua scrisoare. soon, my little friends... soon...


navigare dupa actiune
up

© dbrom, 2003. Reproducerea integrala sau partiala a acestor texte este posibila numai cu acordul www.dbrom.ro