nota: bara de meniu de mai jos permite navigarea intre textele din acest update. click aici pentru lista completa de texte.

<<< inapoi | home | continua >>>

Home
Chestionar
Samaritenii
Texte
Plangeri
Fotografii


O idee: www.dbrom.ro. Comentati aceast update pe forum sau trimiteti comentarii prin email la dbrom@dbrom.ro

 

 
discriminarea comunitatii LGBT | de: florin buhuceanu (asociatia accept)

Romania a abolit in ianuarie 2002 articolul 200 din Codul Penal privind statutul persoanelor cu o alta orientare sexuala. Dar, desi din punct de vedere juridic situatia LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) este acceptabila, discriminarea bazata pe orientarea sexuala este un fapt prezent la locul de munca, in serviciile publice, in practica Politiei romane, in media si chiar in relatiile personale. Si, desi exista un Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii (organism guvernamental), nu sunt stabilite proceduri care ar ajuta o victima sa obtina compensatii pentru actele de dicriminare la care a fost supusa.

Cazurile pe care le inregistreaza ACCEPT arata ca instalarea unui regim juridic normal nu schimba cu nimic mentalitatile si statutul social al minoritatii LGBT. In Bucuresti, de exemplu, Politia incearca sa intimideze, prin retinere abuziva si amenzi, persoanele care frecventeaza zonele de intalnire ale gayilor. Iar, potrivit Barometrului de Opinie al Fundatiei pentru o Societate Deschisa (iulie 2002), 59% dintre romani nu ii considera pe homosexuali oameni normali. Ei considera homosexualitatea "boala psihica", "problema emotionala", "viciu", "pacat impotriva naturii" sau un fel de identitate anti-romaneasca importata din Vest.

Aceasta este, de altfel, una din marile probleme cu care se confrunta comunitatea LGBT din Romania: cand cei din mediul intim (familie, prieteni) sau din viata sociala (colegi, profesori, angajatori, doctori, asistenti sociali, oficialitati, politie) le descopera orientarea sau identitatea sexuala, cea mai obisnuita reactie pe care o au este de a incerca sa ii schimbe, sa ii pedepseasca sau sa-i "vindece" de propria lor identitate. Astfel, ei sunt fortati sa traiasca o viata dubla: de LGBT in viata privata si de aparenti heterosexuali in viata publica si sociala.

Homosexualitatea este un subiect cu mare incarcatura emotionala si politica. Pentru ca predomina necunoasterea si neintelegerea sa, grupurile extremiste (precum Noua Dreapta), partidele politice (Romania Mare) sau politicieni influenti pot manipula informatia astfel incat sa castige sustinere politica. Comunitatea gay este o tinta usoara din cauza lipsei de vizibilitatea.

Sistemul educational pune la randul sau un umar la excluderea LGBT. Nu exista nici o politica de a promova siguranta, intelegerea si includerea tuturor elevilor/studentilor, indiferent de orientarea lor sexuala. Nu exista nici un studiu privind nivelul de homofobie in scoli, metode de predare si programa. Abia in februarie 2003 au fost lansate o carte si un CD-Rom pentru profesorii romani, care sa le ofere informatii corecte si obiective despre homosexualitate.

Membrii comunitatii LGBT din Romania au nevoie de surse de informare, modele de viata si acces la servicii care sa raspunda nevoilor lor si care sa le dea identitate si incredere in sine. Autoritatile isi vor indeplini mai devreme sau mai tarziu obligatia de a trata toti cetatenii in mod egal - fie la presiunea europeana, fie din proprie initiativa - dar mentalitatile se vor schimba cu greu si numai prin comunicare, programe pro-active de educatie si campanii de mobilizare pentru a schimba opinia publica.

Florin Buhuceanu
Director Executiv al ACCEPT

Asociatia ACCEPT este prima organizatie neguvernamentala din Romania care apara si promoveaza drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) la nivel national.


navigheaza dupa textul dorit

daca nu doresti sa folosesti bara de navigare din partea de sus a paginii, poti naviga textele folosind lista de mai jos.

up

© dbrom, 2003. Reproducerea integrala sau partiala a acestor texte este posibila numai cu acordul www.dbrom.ro