nota: bara de meniu de mai jos permite navigarea intre textele din acest update. click aici pentru lista completa de texte.

<<< inapoi | home | continua >>>

Home
Chestionar
Samaritenii
Texte
Plangeri
Fotografii


O idee: www.dbrom.ro. Comentati aceast update pe forum sau trimiteti comentarii prin email la dbrom@dbrom.ro

 

 
1:20 | de: wfoster (romanian mint rubbing association)

ce merge prost in romania? intrebare cu raspunsuri multiple. numeroase. diverse. de unde incepi? ce alegi? starea de anormalitate care se manifesta in cultura, economia, politica si societatea romaneasca este omniprezenta, dar oarecum difuza. de unde incepe totul? care este cauza principala a raului? sa incercam sa gasim un raspuns la aceasta intrebare.

toate relele din romania decurg dintr-o singura cauza fundamentala: saracia. sunt gropi pe drumuri din cauza ca primariile nu au suficienti bani sa le astupe. preturile par mari pentru ca primim putini bani ca si salarii. produsele romanesti sunt proaste pentru ca fabricile nu au suficienti bani sa investeasca in modernizari. este mizerie peste tot pentru ca nu sunt suficienti bani pentru curatenie. romanii nu isi permit vacante din lipsa de bani. totul se reduce la saracie.

saracia are doua componente, ambele la fel de serioase si cu urmari la fel de grave: o componenta care afecteaza statul si institutiile sale, si care nu permite modernizari, reparatii la drumuri, institutii prietenoase si eficiente, etc; a doua componenta afecteaza direct fiecare persoana in parte, iar despre efectele sale nu mai este nevoie sa intram in detalii.

am ajuns la saracie. de parca ar fi ceva nou sau interesant. treaba e ca la noi saracia este perceputa ca un fenoment natural. ca un blestem. unele tari au cutremure. altele au inundatii. romania are saracie. forte naturale. totusi, exista explicatii, exista solutii. vom intra putin in detalii, cu cifre, cu pib-uri si cu alte alea. poate ca merita sa intelegem putin ce se intampla in jurul nostru.

o masura a saraciei (sau bogatiei) unei populatii este salariul mediu net pe economie. in romania, institutul national de statistica ne spune ca salariul mediu pe economie in ianuarie a fost de 141 dolari sua. deci, un roman mediu castiga 141 para pe luna. stim ca e jenant, dar ce inseamna exact? din ce in ce mai mult economiile tuturor tarilor devin interconectate. sunt demult apuse vremurile in care o tara, sau chiar o zona geografica, isi poate asigura intregul necesar de produse; acum, unele tari se specializeaza in laptopuri si altele in petrol. una din consecintele majore ale acestui fenomen este ca preturile produselor care pot fi exportate devin din ce in ce mai apropiate, in orice tara ai merge. astfel, un laptop tinde sa coste aproximativ la fel in romania ca si in sua. la fel pentru un baril de petrol. sau pentru un costum armani. sigur, unele produse (in general cele locale: vinete, prune, etc) au preturi diferite

bun. de ce castigam numai 141 de para pe luna? tre' sa trecem la indragitul pib, sau produsul intern brut. pibu' este valoarea tuturor produselor create de economia unei tari intr-un an. pibu' este practic masura bogatiei pe care o creaza o economie. cand imparti pibu' la numarul de locuitori, obtii pibu' pe cap de locuitor. bun. in america, pibu' pe cap de locuitor este in jur de 36,300$ (america a fost luata doar ca referinta, la fel de bine se poate analiza orice economie vestica). asta inseamna ca avutia creata de economia americana in decursul unui an este de 36 de mii de dolari pentru fiecare american. in romania, avutia creata de economie intr-un an (pibul pe cap de locuitor) se reduce la numai ap. 1,800 de dolari pe an. pibu' american (pe cap de locuitor) este de 20 de ori mai mare decat cel romanesc.

sa revenim la salarii: in romania, salariu mediu de 141$. in america, un salariat mediu castiga in jur de 2,500 - 3,000 de dolari pe luna. raportul de mai sus (1:20) se mentine: salariul mediu al unui american este de (aproximativ) 20 de ori mai mare decat cel al unui roman. practic <i>valoarea pib-ului romaniei determina in mod direct valoarea salariilor in romania, si practic nivelul de saracie si nivelul de trai</i>.

de ce este pib-ul romanesc asa de redus? pentru ca valoarea produselor romanesti este redusa, iar calitatea lor este slaba. produsele romanesti nu sunt in general cautate la export, unde ar putea aduce mai multi bani (si ar spori pib-ul, salariile, etc). asa ca mare parte din produsele romanesti sunt vandute pe piata interna, unde aduc bani putini.

pana la urma totul se reduce la o problema de productivitate la nivelul fabricilor romanesti: Cati bani obtii cu masinile si salariatii pe care ii ai la dispozitie? ideal ar fi sa obtii cat mai multi bani (adica produse cat mai multe si de calitate mare, pe care sa le exporti) cu costuri cat mai reduse (muncitori cat mai putini, tehnologie cat mai dezvoltata). sa mai luam un exemplu. fie una din cele mai performante fabrici de medicamente romanesti - exemplul este real, dar nu dam nume, pentru ca nu numele sunt importante. calculam productivitatea muncii ca si total vanzari impartit la numarul de salariati. in acest caz valoarea este de 32,800$ in vanzari pe fiecare angajat al societatii romanesti.
acum sa luam exemplul unei firme din acelasi domeniu, in america. acelasi indicator este de 769,608$ in vanzari pe fiecare angajat. raportul? vanzarile pe cap de angajat in firma americana sunt de 23 de ori mai mari decat cele in firma romaneasca din acelasi domeniu.

raportul pe care l-am gasit mai devreme (1:20) se mentine. totul se reduce la cifre si explicatii concrete. problema productivitatii ar trebui sa preocupe guvernantii zi si noapte. ar trebui sa nu ii lase sa doarme noaptea. cum se creste productivitatea? incurajarea importurilor de tehnologie, masini si unelte; incurajarea investitiilor; modernizarea infrastructurii; cresterea nivelului educatiei.

este nevoie de stabilirea unor tendinte pozitive pe termen lung. investitii -> cresterea productivitatii -> cresterea exporturilor si a avutiei nationale -> cresterea nivelului de trai. guvernantii nostri se concentreaza deocamdata pe strategii pe termen scurt. pe carpeli. suntem de douazeci de ori mai saraci decat americanii. producem de 20 de ori mai putin. probabil ca ne laudam si cu guvernanti de 20 de ori mai slabi.


navigheaza dupa textul dorit

daca nu doresti sa folosesti bara de navigare din partea de sus a paginii, poti naviga textele folosind lista de mai jos.

up

© dbrom, 2003. Reproducerea integrala sau partiala a acestor texte este posibila numai cu acordul www.dbrom.ro