nota: bara de meniu de mai jos permite navigarea intre textele din acest update. click aici pentru lista completa de texte.

<<< inapoi | home | continua >>>

Home
Chestionar
Samaritenii
Texte
Plangeri
Fotografii


O idee: www.dbrom.ro. Comentati aceast update pe forum sau trimiteti comentarii prin email la dbrom@dbrom.ro

 

 
ospitalitate romaneasca | de: matias

Ce ati invatat la scoala despre spiritul romanesc? Va amintiti? Era ceva cu vitejie, aparatori ai crestinatatii, continuitatea, unitate si, bineinteles, cea mai de seama trasatura a romanilor, ospitalitate.

Hai sa vedem cum s-a manifestat ospitalitatea asta fata de straini...

Pai, pana prin 1850 si ceva, romii au fost robi. Cand au fost eliberati, li s-a dat drumul sa plece in lume. Si unde sa se duca? Au vrut sa ramana in satele in care muncisera pana atunci. Dar romanii, ospitalieri din fire, nu i-au lasat. Si asa a trebuit sa se aseze la marginea satelor.

La inceputul secolului XX, in Romania traia aproape un milion de evrei. Evrei care, de prin 22 pana prin 45, au fost sistematic exclusi, batuti, deportati, etc. De catre aceiasi romani primitori.

Exemplele continua si azi. Al doilea partid ca numar de parlamentari este unul de extrema stanga ce militeaza pentru exterminarea "strainilor", "perversilor" si "vanzatorilor de tara". In numele aceleiasi ospitalitati proverbiale romanesti.

Cand am inceput sa ma gandesc la materialul pentru update, primul lucru care mi-a venit in minte a fost "de ce sunt din ce in ce mai multi extremisti - si de dreapta si de stanga - in Romania?" Si chiar credeam ca uite, a crescut numarul extremistilor. Dar de ce? ma gandeam. Care e explicatia logica? Care e declicul ce provoaca manifestarile si atitudinile intolerante?

Apoi, pe masura ce imi construiam o structura de argumentare, am realizat ca, hei!, nu a crescut numarul de extremisti. E tot ala. Romanii sunt intoleranti de cand lumea. Romanii sunt lasi si arunca vina pe ceilalti, caci nu le convine sa-si asume responsabilitatea pentru ce se intampla in tara lor. Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, vinovati erau evreii. Doar ei aveau banii, puterea, conduceau din umbra Romania - stiau romanii mai bine! - si, prin urmare, ei erau de vina. Acum, ghinion, nu mai avem evrei. Ca sa vezi, au plecat in Israel, cei care au supravietuit razboiului... Conspiratia sionista nu mai e un tap ispasitor rezonabil.

Si pe cine sa dai vina? A venit revolutia, au aparut conflictele interetnice. Iredentistii maghiari, ei sunt de vina ca nu ne merge bine, ca altfel... Maghiarii s-au impus politic, a scazut nivelul de intoleranta... Of, pe cine sa mai dam vina? Ca uite ce prost ce merge...

A venit randul romilor. Si nu voi mai intra in amanunte, ca sa nu-mi spuneti ca nu vi s-a spus, copii fiind, "Stai cuminte, ca vine tiganul si te fura..."

Romanul s-a nascut intolerant. Asta e prost in Romania, ca ne amagim singuri ca avem o tinuta morala de invidiat, ca avem relatii interetnice bune, ca suntem crestini (si, prin urmare, nu putem fi homosexuali); ca suntem corecti (si numai arabii si chinezii si turcii astia care vin la noi in tara sa faca bani eludeaza legea); sexualitatea nu este o trasatura a poporului roman (asta am auzit-o de curand) ci un model importat - de aici rezulta ca noi nu ne putem infecta cu HIV, numai homosexualii si strainii astia perversi; ne respectam batranii (de aia gem strazile si azilurile de batrani parasiti); ne pretuim copiii (tot de aia sunt frecvent gasiti nou-nascuti in tomberoane sau spitalele se umplu de prunci maltratati); si mai suntem si poeti pe deasupra - vezi inscriptiile din statiile de metrou, WC-uri publice, etc... Din basmele romanilor.


navigheaza dupa textul dorit

daca nu doresti sa folosesti bara de navigare din partea de sus a paginii, poti naviga textele folosind lista de mai jos.

up

© dbrom, 2003. Reproducerea integrala sau partiala a acestor texte este posibila numai cu acordul www.dbrom.ro