nota: bara de meniu de mai jos permite navigarea intre textele din acest update. click aici pentru lista completa de texte.

<<< inapoi | home | continua >>>

Home
Chestionar
Samaritenii
Texte
Plangeri
Fotografii


O idee: www.dbrom.ro. Comentati aceast update pe forum sau trimiteti comentarii prin email la dbrom@dbrom.ro

 

 
doctori si doctorii | de: dislexica

Vazut din afara, sistemul sanitar romanesc pare o caricatura grotesca. Asta e un lucru care nu merge la noi in tara nicicum, oricat au incercat ministrii si contabilii sa o scoata la capat, "sanatatea" nu se lasa ajustata. Ca simplu cetatean te apuca groaza la gandul ca odata poate vei cadea si tu bolnav si va trebui sa te dai pe mana domnilor care taie si spanzura in clinicile romanesti.

Cand tu ai un salariu minim pe economie si spaga la medicul de familie poate trece de 10 milioane, cand trebuie sa te duci cu mancare de-acasa daca vrei sa te internezi, cand analizele nu se pot face daca nu ai cu ce sa le platesti si doctorii merg pe sistemul consultatiilor din ochi, iti vine sa te inhami preventiv la regim si sa o lasi, de buna voie, mai moale cu dulciurile, numai ca sa te stii ferit de tot acest sistem.

Cladirile in care discipolii lui Hipocrate incearca sa-si practice meseria sunt sub orice critica, daca nu stau sa se prabuseasca peste tine la orice stranut ce ar putea provoca o oarecare vibratie, atunci sunt impanzite cu tevi de pe care pica vata de sticla si abea luminate prin ferestre care au inca geamuri transparente, doar ca nu stie nimeni lucrul acesta din cauza prafului care le acopera.

Medicii vor sa emigreze in tarile calde si sa lucreze ca... ghiciti? Ca asistenti. Dupa anii de facultate si anii de rezidentiat prefera totusi sa lucreze ca asistenti si sa fie platiti chiar de 15 ori mai bine decat in minunata Romanie.

Un copil in stare febrila asteapta pe la usi in medie o ora pana cand medicul, exasperat de insistentele mamei, binevoieste a renunta la discutia cu asistenta si contabila si revine in cabinet pentru o consultatie de 5 minute. O tanara venita de la 85 km plange in fata unei asistente care nu ii permite accesul la medic fara un bilet de trimitere de la medicul de faminile. O tanara insarcinata patruleaza pe coridor in timp ce are contractii si asteapta pentru un ecograf dupa care i se spune sa ia "3 papaverine pe zi si 3 telenovele (minim)"

Intre copiii mici si pensionarii care au nevoie de medicamente nu e nici o diferenta, nici unii, nici altii nu primesc retete compensate. La farmacii in doar cateva ore se epuizeaza fondurile asa ca doar daca suporti o coada infernala si daca te iei la cearta cu farmacista ca la usa cortului mai ai o sansa.

Toate ca toate, dar acum a inceput si criza de vaccinuri, mai precis antirabic si antitetanos. Acestea sunt prea scumpe si stocurile in spitalul de boli infectioase din Timisoara sunt epuizate de ceva vreme, despre alte spitale, Dumnezeu stie in ce situatie se afla la acest capitol. Asa ca daca ai nevoie de un astfel de vaccin trebuie intai sa il cumperi de la farmacie si apoi sa mergi la spital cu el. Vaccinurile in cauza nu se mai gasesc in sectiile de boli infectioase pentru ca asigurarile nu mai deconteaza sumele necesare pentru achizitionarea lor. Un astfel de vaccin costa in jur de 3 milioane.

Salvarile lasa bolnavii in strada sau ii plimba de la un spital la altul, in clinici se moare de gripa, de picioare in gips si in urma
nasterilor, se moare pana si de septicemie. Nu-i de mirare ca medicii s-au abrutizat de tot si nu isi mai permit nici micile sensibilitati ale vietii de zi cu zi.

Sper ca v-ati facut o imagine despre sistemul sanitar si nu e nevoie sa va mai argumentez. Cu parere de rau va spun ca lucrurile nu merg deloc bine, numarul de paturi se restrange din ce in ce mai mult, unele sectii se desfiinteaza cu totul, spitalele noastre sunt vai de capul lor si administratorii lor fac minuni cu bani putini. Sanatatea e doar unul din punctele nevralgice in Romania. Daca am sta sa analizam fiecare institutiesi sistem, cred ca putine ar iesi cu fata curata.

Poate singura explicatie este lipsa de respect, pentru noi insine dar si pentru cei din jur si pentru comunitate. E foarte greu sa schimbi o mentalitate si sa contribui cu altceva decat cu vorbe pentru a imbunatati situatia, totusi speranta inca exista atata vreme cat generatiile tinere nu rabda "traditia". Spuneti si voi ce va deranjaza si poate la un moment dat se va sesiza si cine trebuie. Eu acum spun "Sanatatea sufera cumplit!"

Mentiune: Exista totusi medici exceptionali care fac minuni, pentru ei, semnalele de alarma sunt la fel de dureroase ca si pentru noi.


navigheaza dupa textul dorit

daca nu doresti sa folosesti bara de navigare din partea de sus a paginii, poti naviga textele folosind lista de mai jos.

up

© dbrom, 2003. Reproducerea integrala sau partiala a acestor texte este posibila numai cu acordul www.dbrom.ro