- dbrom.ro
- zona neagra
- zona gri
- dbrom forum

::: nr. 14 ::: 15 - 22 aprilie 2002 ::: romanii de afara ::: dbrom@dbrom.ro :::
Romani in Suedia
| de: nyx |

Mai jos am reprodus un text pe care mi l-au trimis doi prieteni care s-au mutat in Suedia in 1992. Mi-au povestit pe scurt cateva intamplari pe care le-au trait de cand locuiesc acolo, si cred ca merita citite. Iar conluziile... [daca sunt concluzii de tras] le veti trage voi dupa bunul vostru plac.

1992: Am gasit de lucru la un fermier (suedezul a promis 50 coroane pe ora (pe atunci 1DM=2,70 coroane). La sortat cartofi de ex. a marit atit de mult viteza benzii incit pe partea lui gramada de cartofi nesortati crestea pe cind eu am reusit sa-i dau de hac. Am lucrat o luna si in sfarsiturile de saptamina. Cind intrebam de bani, zicea ca peste citeva zile iar apoi la ora H mi-a dat doar 900 coroane in loc de 30x8x50 pe motiv ca are de platit impozit si ca s-a interesat la oficiul de emigranti si a aflat ce fel de om sint.

1993: Carnetul de sofer eliberat de alta tara era valabil in Suedia un an (in anumite conditii 15 luni) de la primirea de catre posesor a vizei de sedere in Suedia. In luna a 13-a m-a oprit politia si vazand carnetul romanesc mi-a interzis sa ma mai urc la volan. Am primit amenda 900 coroane si pentu ca nu am vrut sa recunosc ca as fi incalcat dispozitiile legale politia m-a dat in judecata. Am fost chemat la tribunal la vreo 7 luni de la incident timp in care am reusit sa iau carnetul de conducere suedez.

Cind la proces am primit cuvintul fiind intrebat cu ce m-am deplasat pina acolo am raspuns senin: - cu masina. Am stirnit mirare! Am aratat carnetul suedez: am stirnit risete! Procesul nu mai avea cauza! As fi avut posibilitatea sa nu platesc amenda dar asta ar fi insemnat sa dau in judecata politia ceea ce m-ar fi costat mult,mult mai mult.

1993: Am gasit un anunt in ziar ca proprietarii unei vile cauta ajutor in gospodarie. Era o pereche de batrinei care ne-au intrebat cit in luna si in stele ca apoi sa nu ne vrea pentru ca, desi le sintem simpatici si le pare rau, nu avem "diplome de femeie de servici" si nici vreo recomandare.

Am distribuit reclame pentru un magazin alimentar. Din usa unui apartament ne-a spus o suedeza mai in virsta ca nu doreste reclame. Cind am ajuns la magazin patronul ne-a spus ca am fost reclamati. Am dedus impreuna cu patronul ca acea suedeza ne-a reclamat.

1994: Am distribuit ziare, noaptea inte orele 3 si 5,30: Intr-o noapte de iarna, pe o scara, un suedez, in camasa cu mineca scurta si pantaloni eleganti dormea ca-ntr-un pat. Usa in fata careia dormea individul avea cheile in yala iar in apartament era aprinsa lumina. Am dedus ca era atat de baut ca dupa ce fusese in apartament si isi daduse jos haina in loc sa mearga in dormitor a nimerit pe casa scarilor.

Intre blocuri sint amenajate locuri pentru cate un container in care se arunca lucruri folosite, uzate sau de care nu mai e nevoie (nu gunoaie). Intr-o noapte, la usa containerului vad ca atarna picioare. Trag un tipat si apare un cap din container. L-am recunoscut - il stiam din vedere! Era vinzator sau poate chiar proprietarul unui second hand.

O noapte cu ploaie si vint. Sotul meu avea manta de ploaie care flutura in vint. La un moment dat apar trei masini ale politiei. Un politist vine la noi si intreaba : -L-ati vazut pe Robin Hood?? Ne-a spus ca o batrana care locuieste la etajul patru al unuia din blocurile de pe acolo a sunat politia cerand ajutor si sustinand ca prin cartier bintuie Robin Hood. Am dedus ca reclamatul Robin Hood a fost chiar sotul meu.

1996: M-am dus sa mi se faca analizele medicale printe care si electrocardiograma. Asistenta m-a invitat sa ma culc pe o masa, a pregatit cele necesare, s-a dus la computer si a inceput sa tipe:

- Vai!
- Ce s-a intimplat?
- Tu esti moarta!
Vine la mine, eu mirata intreb:
- Dar ce este?
Asistenta din nou:
- Vai!
- Dar eu vorbesc cu tine! Nu se poate!
- Ecranul arata ca esti moarta!

A mai repetat de citeva ori pina si-a revenit si a observat ca nu a fixat un electrod pe piept. Si-a cerut mii de scuze.

1997: Este in oras o piata de legume si fructe unde la majoritatea tarabelor vand arabi. Suedezii cumpara numai produse suedeze. Deodata unul din arabi striga in gura mare: Banane suedeze! Hai la banane suedeze! Suedezii s-au strins toti sa cumpere banane suedeze.

1998: Fericit ca am gasit de lucru ca inginer (sa proiectez antene turn pentru telecomunicatii). Despre bani zicea 120 pe ora la inceput si apoi mai mult (1 DM=4,50 coroane). Era februarie si voia sa ma trimita in nordul Suediei sa verific antenele existente. Cind am intrebat de diurna, asigurare, haine de protectie a dat un raspuns evaziv. Inca nu primisem contractul de angajare si am refuzat sa plec la drum. La citeva zile m-a chemat spunand ca deocamdata nu s-a hotarat cu proiectele dar sa-i dau partile care am reusit sa le termin pina in acel moment. Zicea ca ar fi ceva de lucru si anume ar avea nevoie sa sap un sant in jurul casei pentu a reface izolatia si ca ma plateste 40 coroane pe ora. Am refuzat tot si am plecat.

2001: Am intalnit o suedeza care povesteste suedezilor cit de frumoasa si bogata este limba romana (sotul ei este roman; au locuit cativa ani in Delta, avand o firma cu vreo 50 angajati); ea vorbeste foarte bine romaneste.

2002: Am intalnit o finlandeza care a fost casatorita cu un roman si a lucrat vreo 6 ani in Bucuresti ca asistenta medicala. Revenita in Suedia a facut filologia, limba romana, la Lund si acum si-a scris lucrarea de doctorat "Despre limba romama".


exprimati-va gandurile in legatura cu acest subiect fie pe forum fie prin email la dbrom@dbrom.ro.

pe masura ce ele sosesc, vor fi afisate aici.


[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.