- dbrom.ro
- zona neagra
- zona gri
- dbrom forum

::: nr. 14 ::: 15 - 22 aprilie 2002 ::: romanii de afara ::: dbrom@dbrom.ro :::
Toate drumurile duc la Roma(nia) *
| de: ant-icar |

Motto: "La inceputul anului 1990, in Romania se aflau 23 de milioane de oameni, harnici si viteji. Acum, in Romania se afla 22.5 milioane de oameni viteji" (Divertis - citat aproximativ)

Americanii n-au pic de cultura generala. Nemtilor le lipseste cu desavarsire simtul umorului. Englezii sunt reci (si stiu sa vorbeasca numai despre vreme). Francezii? Aroganti, desigur. Austriecii-s rudimentari, elvetienii neinteresanti. In Canada e prea frig. In America de Sud, in schimb, guvernele sunt instabile. Spaniolii sunt prea focosi, si pe deasupra nici nu dorm noaptea. Olandezii - ingrozitor de zgarciti. Italienii fac prea multa galagie. Japonezii-s nebuni, ati auzit ca pica-n depresie daca le dai sambata libera? Chinezii sunt prea multi. Antarctica ar fi faina, asa mai nepopulata, dar pinguinii sunt prea alb-negru.

Cine mai are intelepciunea noastra? Unde se mai ajuta oamenii intre ei cu atata caldura? Cine mai stie sa se bucure de un meci castigat (din ce in ce mai rar) cum o facem noi, alaturi de movilita de coji de seminte? La ce popor mai gasesti atata haz si vorbe hatre? In ce tara mai e lumea asa educata, in stare sa-ti prezinte doct geografia politica a altui continent, istoria Europei, teorema lui Thales si principiile fizicii newtoniene? (ori, daca le lipseste informatia necesara, in mod sigur sa-ti furnizeze, amabili, o opinie completa despre subiectele respective si despre oricare altele).

Avem un talent fantastic sa criticam pe altii. "Altii" fiind definiti ca oricine care nu se afla langa tine in momentul ala. Romania pare frumoasa, ori macar suportabila, doar de la distanta celor transplantati pe alte meleaguri. Dinauntrul tarii criticam aprig guvernul, opozitia, CONEL-ul, scumpirile, politia, buticarii, oamenii de afaceri, profesorii, elevii, vecinii de palier, ba chiar palierul, ca s-a scorojit de tot vopseaua aia de pe pereti, si s-au inmultit semnele gen "M... Dinamo - Armata Ultra" scrijelite cu pixul.

Apoi emigram. Trenurile, avioanele, autobuzele traversand granita gem de romani cu sens unic. (apropos: stie cineva de ce pe noua din zece curse externe Tarom, pasagerii romani aplauda la aterizare? Ca, zau, cantitatea medie de hurducat la atingerea pistei nu e mai redusa decat la altii).

Ajunsi fiecare pe unde putem, ne-apuca brusc nostalgia, si ca sa uitam de ea tragem un perdaf mental obiceiurilor si oamenilor locului. Sa ne-afirmam, macar interior, superioritatea mentala, istetimea romanului. Sa ne autoasiguram ca, desi momentan lucrurile nu stateau bine la noi acasa, si deci ne-am mutat nitel, noi suntem de fapt perfecti si avem solutiile ideale.

Mai demult, abandonat voluntar in biblioteca unor cunostinte, am dat, neavertizat si inocent, peste un roman de Pavel Corut. Si-am citit acolo cum noi suntem cei mai cu mot de pe Pamant, descendenti din spita angelic-interstelara, cu misiune precisa de a salva neajutorata Terra de la masinatiuni (literal) diabolice. Mitul centrului sacru la popoarele antice? Buricul pamantului de care citeam in Eliade? Noi, romanii, nu va era evident? Nu stiu cum reusesc altii sa se mai uite la televizorul scuipand stiri despre razboaie (in orientul mijlociu), uniri (europene) sau cuceriri ale spatiului (predominant americane).

Nu intentionez sa merg mai departe cu recenzia cartii lui Corut (stiu, a scris mai multe, gramezi intregi, mie contactul cu una mi-a ajuns). Cine e interesat, poate sa caute si sa citeasca. Sfatul meu e sa nu va obositi; si-acum imi pare rau de alea doua ore pe care le puteam petrece mult mai intelept, de exemplu plictisindu-ma. Dar mi-am dat seama de ceva: Romania chiar este centrul Universului. O pot demonstra limpede, folosind principii fizice. Arhimede a zis "dati-mi un punct fix, si voi misca Pamantul". Ori, ceea ce caracterizeaza Romania e ca, in ciuda unei agitatii frenetice, pana la urma nu se intampla nimic. Principiile fundamentale raman imobile, tara aceeasi si nemiscata. Iata deci punctul fix al lui Arhimede, verificarea intuitiei lui Corut si a mandriei noastre nationale. Lumea se invarte in jurul nostru, teatru universal, iar noi stam la balcon, ca mosii din Muppets, si facem misto.

(*de ce se incapataneaza toti sa mearga in sens invers?)


exprimati-va gandurile in legatura cu acest subiect fie pe forum fie prin email la dbrom@dbrom.ro.

pe masura ce ele sosesc, vor fi afisate aici.


[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.