- dbrom.ro
- zona neagra
- zona gri
- dbrom forum

::: nr. 14 ::: 15 - 22 aprilie 2002 ::: romanii de afara ::: dbrom@dbrom.ro :::
De afara despre Romania
| de: nano |

As spune ca departarea "fizica" de Romania, nu poate decat, cred eu, sa te faca sa simti mai limpede ce inseamna sa fii roman, asa cum suntem noi, cu bunele si relele noastre. Fara doar si poate, mintea cea necuminte compara mereu: imi spune... uita-te la tara in care esti acum...

Oamenii si-au usurat viata cu mult, au facut-o comfortabila, regulile si conditiile de trai si munca ce deriva astfel, sunt facute pentru OM, ca sa traiasca cat mai usor. Si fara doar si poate, este meritul lor, pentru ca sunt harnici si inteligenti si foarte bine organizati. Oare noua ne lipsesc calitatile acestea?

Nu cred.. poate doar spiritul organizatoric nu e acelasi. Mi se strange inima gandindu-ma la cei de acasa, cei pe care ii stiu ca muncesc din greu, muncesc cu adevarat, acolo in micul orasel din Transilvania in care m-am nascut si cate piedici le sunt puse lor... puse tot de noi, romanii...

In ce priveste sufletul meu, pe zi ce trece mi se intareste simtamantul ca o nu e locul meu aici. Mi-e atat de acasa sufletul, caci cuvintele ce imi vin in minte sunt prea sarace sa poata exprima ceea ce simt. Am vazut castele, biserici, muzee, galerii.

Am vazut fast, talent, frumusete, virtuozitate, dar de ce oare nu l-am simtit pe Dumnezeu aproape, asa cum il simteam acasa? Asa cum il simteam atunci cand paseam intr-o biserica simpla si goala? Asa cum il simtea cand mergeam pe strada dupa o ploaie de primavara si parfumul copacilor te patrundea cu totul?

Probabil ca este vina mea, daca nu reusesc sa ii simt culoarea si vibratia ce le simteam acasa aproape zi de zi... De unde sunt acum indraznesc timid sa spun: deschideti-va ochii, caci avem o tara binecuvantata, unde pamantul si aerul sunt impregnate de rugaciune pura si frumusete divina.

Stergeti-va lacrimile de amaraciune, uitati suparariile si nimicniciile, care se ivesc adesea din imaginatia prea bogata cu care suntem haraziti si priviti in jurul vostru si in voi insiva cu toata compasiunea, puritatea, iubirea si altruismul care este in fiecare din voi cei care v-ati nascut pe pamantul numit Romania.[c] copyright www.dbrom.ro, 2002. all rights reserved.