Climatul se schimba: In prezent, se inregistreaza de doua ori mai multe zile cu temperaturi de peste 50C
Nu exista nici o indoiala ca schimbarile climatice au deja loc de ceva timp. Temperaturile au crescut foarte mult in ultimii ani, tiparele precipitatiilor sunt intr-o continua schimbare, ghetarii si zapada se topesc, iar nivelul mediu al marilor din intreaga lume este in crestere. In cea mai mare parte, incalzirea globala este cauzata de cresterea rapida ale gazelor cu efect de sera in concentratiile atmosferice. Asadar, pentru a atenua aceste schimbari, este mai mult decat necesar sa reducem cat de mult posibil sau sa prevenim aceste emisii.
Atenuarea schimbarilor climatice
Pentru a face o schimbare in acest sens, statele semnatare ale CCONUSC au cazut de comun acord in limitarea cresterii temperaturii medii globale la suprafata la mai putin de 2 Grade Celsius fata de perioada preindustriala. Atingerea acestui obiectiv nu este ceva usor de realizat. Este nevoie ca emisiile de gaze cu efect de sera sa atinga punctul culminant cat mai repede posibil, pentru ca mai apoi sa scada ultra rapid. Planul este ca pana in anul 2050, emisiile globale sa fie reduse la jumatate in comparatie cu nivelurile din 1990. De asemenea, se asteapta ca inainte de sfarsitul secolului, sa se atinga neutralitatea in ceea ce priveste emisiile de carbon. Uniunea Europeana vine de asemenea in sprijinul acestui obiectiv al CCONUSC, si are ca scop ca pana in 2050 sa reduca cu aproximativ 90% emisiile de gaze cu efect de sera fata de nivelurile din 1990. Este important de stiut ca aceasta scadere masiva tine seama de reducerile mai mici impuse statelor care se afla in curs de dezvoltare.
De unde vin gazele cu efect de sera?
GES sunt emise atat prin procese naturale cat si ca urmare a activitatilor desfasurate de noi, oamenii. Principalele surse de gaze cu efect de sera sunt arderea combustibililor fosili precum gazele, petrolul si carbunii, astfel incat oamenii sa dispuna de energie, transport si industrie. Totodata, agricultura, si mai specific schimbarile in utilizarea terenurilor sunt o alta cauza majora a gazelor cu efect de sera. Printre alte cauze se mai numara si utilizarea gazelor industriale fluorurate si depozitarea deseurilor menajere. Asadar, schimbarea sta in cea mai mare parte, in mainile noastre. Noi suntem cei care trebuie sa luam masuri pentru a nu se ajunge la un dezastru. Pentru ca, din pacate, in ritmul acesta, lucrurile nu arata deloc bine pentru omenire. Acum cat mai este timp trebuie facut ceva, pentru ca altfel, ne putem confrunta cu probleme carora nu le vom mai gasi o rezolvare. Tocmai din acest motiv, in intreaga lume au loc tot felul de schimbari propuse de guverne pentru atenuarea gazelor cu efect de sera. Insa, pe langa aceste decizii, este important ca fiecare om in parte sa faca tot ce ii sta in putina pentru a-si aduce o contributie pozitiva la toata aceasta situatie.