Romania in plina perioada de pandemie Covid-19 – stim oare sa facem fata situatiei asa cum se cuvine?
Pandemia de Covid-19 – Inconstienta sau nepasare?
Inca de cand au inceput vaccinarile, mai mult de trei milioane de romani au primit vaccinul anti-COVID, insa majoritatea dintre ei doar prima doza. In majoritatea aparitiilor publice, Florin Citu a spus ca in jurul lunii iunie, numarul romanilor imunizati va ajunge la 5 milioane. Insa, rezultatul a fost si mai bun, avand in vedere ca doar pana la sfarsitul lunii aprilie fusesera deja vaccinati aproximativ patru milioane de romani.
Miza premierului este una si mai mare
Premierul a declarat mai tarziu ca vrea ca pana la sfarsitul lunii septembrie, in Romania sa fie vaccinati peste 10 milioane de romani. Acest lucru ar insemna, evident, atingerea pragului imunitatii colective, si reluarea activitatilor obisnuite. Insa, iata-ne ajunsi in toamna si nicigand de ridicare a restrictiilor sau de imbunatatire a situatiei, chiar daca foarte mult romani s-au vaccinat anti-COVID. Implicarea premierului in campania de vaccinare s-a intensificat destul de mult in ultima perioada. Acesta s-a intalnit personal cu primari si presedinti ai consiliilor judetene, precum si cu reprezentantii companiilor private. Totodata, a solicitat sprijinul medicilor de familie pentru a se infiinta si mai multe centre de vaccinare.
Chiar daca unele initiative au fost luate cam tarziu, este totusi de apreciat ca s-au realizat acum si ca se demareaza tot felul de lucruri care sa ne ajute sa scapam de aceasta pandemie si sa revenim la normalitate.
Putini sunt cei care se intreaba de ce politicienii nu se implica in campania de vaccinare
Nu doar oamenii de rand nu se intreaba acest lucru, dar nici macar cei din mass-media nu isi pun aceasta intrebare. Indiferent de cat de mare ar fi prapastia dintre alegatori si alesi, cei dintai ar trebui totusi sa faca front comun impotriva raspandirii acestui virus. Din pacate, birourile din teritoriu ale parlamentarilor sunt efectiv ferecate pentru oamenii de rand. Pe de alta parte insa, au destinatia de centre de afaceri ale gulerelor albe. Egoismul din mediul urban, precum si din cel rural, se manifesta in situatia dificila cu care ne confruntam si din care pare ca nu mai este nici o iesire. Cei care nu respecta sub nici o forma masurile de prevedere nu se gandesc ca traim cu totii intr-o comunitate si ii pot imbolnavi si pe semenii lor. Chiar daca purtarea mastii este obligatorie, acest lucru nu poate fi controlat in totalitate. In prezent, 7 din 10 romani se tem de spitalizare mai mult decat infectarea cu acest virus, ne arata sondajele de opinie.
Romania se afla printre cele mai sceptice tari in ceea ce priveste vaccinul anti-COVID
Inainte de a fi descoperite si administrate vaccinurile, la nivel global, 3 sin 4 adulti apreciau ca se vor vaccina. Tara noastra se numara printre statele cele mai sceptice din acest punct de vedere, cu un procent de 57% incredere. Pentru ca nu era suficient acest lucru, o abundenta de informatii false despre acest virus a invadat Romania. Aceste informatii au fost in mare parte transmise prin platformele online. Printre ele se numara mituri precum faptul ca vaccinul anti-COVID modifica ADN-ul, consumul de alcool ajuta la prevenirea infectarii, vaccinul va produce anumite efecte adverse care isi vor face simtita prezenta abia dupa cativa ani, si multe altele. Optimismul ne este la indemana, ins afara o baza solida si planuri concrete nu vom reusi sa scapam de aceasta pandemie prea curand.